WBC+Zevenellen%3A+Limburgse+broedplaats+van+biobased
Nieuws
©

WBC Zevenellen: Limburgse broedplaats van biobased

Op het bedrijventerrein Zevenellen ten zuidoosten van Haelen worden ambitieuze plannen gesmeed. Op het aan een haven langs de Maas gelegen industriegebied zal het World Biobased Centre (WBC)  Zevenellen verrijzen. Het centrum zal onder meer bijdragen aan het oplossen van het Limburgse mestprobleem.

De insteek van het project is duurzaamheid van verschillende productiefactoren middels innovaties in technologieën. Verschillende partijen met een gedeelde visie ‘duurzaam Nederland’ worden bijeengebracht. "Technieken aanjagen om bijvoorbeeld duurzame energie te produceren, schoon proceswater te maken en bouwstoffen, fosfaat, stikstof en kali uit biomassa te hergebruiken", vertelt Jan Janssen, kartrekker van WBC Zevenellen. “Kansen grijpen om problemen van specifieke sectoren op één centrale plek gezamenlijk op te lossen. Zo kan champost prima worden benut voor het opwaarderen van de dikke fractie na het vergisten en winnen van biogas. Door zo’n mengsel te composteren, kan een stabiele reukloze organische meststof worden gemaakt met een uniek hoog organische stof gehalte.”

Duurzame mestverwerking


Zo zal het Limburgse mestoverschot – ongeveer 2 miljoen ton – deels op die plek duurzaam worden verwerkt. Dat gebeurt met beproefde technieken van Agro America. Nu komen volgens Janssen veel mestverwerkingsinitiatieven niet van de grond vanwege imagoproblemen. "Er is een businesscase doorgerekend om een miljoen kuub biologische afvalstromen waaronder mest te verwerken en daar 26 miljoen kuub groen gas mee te winnen. Met de gekozen technologie is het mogelijk mest volledig te verwerken tot de eindproducten fosfaat, ammoniak en kali. Deze kunnen wereldwijd worden geëxporteerd naar die landen waar de verschraling het grootst is." Bij een poorttarief van 15 euro per ton is het volgens Janssen mogelijk mest zonder subsidie te verwerken. "Overigens zal de ontwikkeling van zo’n centrale in behapbare stappen van 250.000 ton mest gaan gebeuren."

Samenwerking


De 90 hectare gronden op Zevenellen zijn in eigendom van Attero, Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg en World Biobased Centre (een participatie van MS Schippers uit Bladel en Van Asten Group met varkens op locaties in Sterksel, Horst en Panningen).
De beschikbare gronden zullen worden uitgegeven aan bedrijven die passen in de visie en doelstelling van WBC. “Iedereen in de agroproductieketen zal enthousiast moeten worden van deze biobased aanpak. Alleen samen kunnen we er een succes van maken”, benadrukt Janssen. “Stip aan de horizon is om Nederlandse biobased kennis en technologieën over de hele wereld te vermarkten. Bijdragen aan het duurzaam voeden van 9 miljard monden in 2050.”

Deze plannen van WBC Zevenellen lichtte Janssen onlangs toe aan een gezelschap van 35 (inter)nationale agrarisch journalisten in Horst. Deze vakjournalisten verdiepten zich in de circulaire varkenshouderij in Nederland.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer