Mestverwerker+Merensteyn+staat+te+popelen
Nieuws
©

Mestverwerker Merensteyn staat te popelen

Mestverwerker Merensteyn in Ysselsteyn staat in de startblokken om de verwerkingscapaciteit te verdubbelen. Nu verwerkt de bedrijfszekere techniek zo’n 2.000 ton drijfmest per week tot een dikke mestfractie, een mineralenconcentraat en zoveel mogelijk loosbaar water. Maar de tijd dringt: voor 30 september moet de installatie gereed zijn om 4.000 ton mest per week te kunnen verwerken.

“We zijn tot in de puntjes voorbereid om direct door te kunnen pakken”, zegt Peter Groot Koerkamp manager bij Mestac/Merensteyn. “Maar we wachten nog steeds op de finale toezegging vanuit de POV. Het duurt allemaal erg lang, maar als deze week groen licht komt, dan is het technisch mogelijk om die deadline van 30 september te halen.”

Volgens de manager moeten ze alleen voor de POV aantonen dat 100 procent van de mestaanvoer goed is geregeld. “Dat doen we grotendeels met individuele contracten tussen varkenshouders en Merensteyn en voor een beperkt deel met een contract tussen Mestac en ons initiatief. Dit najaar gaan we weer nieuwe deelnemers inschrijven met een leveringscontract dat per januari 2019  ingaat. We hebben nu al een wachtlijst van veehouders die dan aanhaken.”

Financiering


Merensteyn is een van de initiatieven waarvan het totale financieringsplaatje van de capaciteitsuitbreiding voor een deel afhankelijk is van geld uit de Regeling Stimulering Mestverwerking (RSM). Samen met het Ministerie van LNV zorgt de POV voor het verantwoord verdelen van het Europese geld. “Maar zorgvuldigheid werkt echt vertragend en wekt ook irritatie op bij andere mestverwerkers”, merkt Groot Koerkamp. “Ik snap het niet. Bij het verwerken van mest loopt het al allemaal moeizaam en is elke stimulans om versnelling en vernieuwing te krijgen welkom. Nieuwe initiatieven komen moeilijk van de grond en ook valt het niet mee om met nieuwe technieken snel maximale capaciteit te draaien. Daarom kiezen wij voor bewezen technieken en willen we veehouders zo snel mogelijk vooruit helpen.”

Groen licht


Maar het oplossen van acute problemen bij de producenten van drijfmest kan Merensteyn niet. “Als we groen licht hebben, zullen we naar verwachting pas tegen eind 2018 op volle toeren draaien. Per 2019 durven wij veehouders garanties te geven dat wij mest op komen halen als ze een zevenjarig contract met ons afsluiten.”

Ongeveer 80 procent van de 100.000 ton drijfmest die na de uitbreiding extra aangevoerd zal moeten worden, wil Groot Koerkamp met langjarige contracten afdekken. “Ik verwacht dat wij overspoeld zullen worden met ondernemers die in willen stappen. Steeds meer veehouders zijn ervan doordrongen dat het wachten op projecten met naar zeggen de laagste verwerkingsprijs een risico voor hun bedrijfscontinuïteit is. De angst om zevenjarige contracten af te sluiten ebt bij hen weg en wij werken met markconforme prijzen.”

Reactie


Dit nieuwsartikel is met instemming van de bron voorgelegd aan de POV.
De POV en ZuivelNL geven aan een positieve grondhouding te hebben ten aanzien van dit initiatief. De laatst aangeleverde documenten zijn beoordeeld. Verdere communicatie met het initiatief vindt onderling plaats. 

Meer op Varkens.nl over Merensteyn.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer