ZLTO: buitenproportionele eisen kunnen écht niet

De provinciale Verordering natuurbescherming gaat desastreuze gevolgen hebben voor boeren in Noord-Brabant. Daarom moet die van tafel en dagvaardt ZLTO, samen met een aantal boeren, de provincie.

Door wijziging van beleid moeten veehouders hun stallen flink verbouwen om te voldoen aan de nieuwste eisen. ZLTO vindt ook dat boeren moeten zorgen voor milieuvriendelijke stallen, maar de wijze waarop dat nu gebeurt door de provincie is onhaalbaar, onbetaalbaar en oneerlijk. Janus Scheepers, bestuurder ZLTO verwacht dat ze zij aan zij met de ondernemers deze zaak winnen. “De impact van het vervroegde beleid van de provincie is buitenproportioneel. Dit kun je gewoon niet eisen van de Brabantse veehouders. Het financieel vaak niet haalbaar en past onvoldoende bij het investeringsritme. Veel Brabantse familiebedrijven komen klem te zitten. Verdrietig voor vele boerengezinnen en hun personeel en een groot gemis voor vele Brabantse dorpen waar boeren een waardevolle sleutelpositie vervullen in het dagelijkse leven.”

Onhaalbaar en krap


Volgens Scheepers lagen de Brabantse veehouders keurig op schema om eerdere afspraken over het terugdringen van uitstoot uit stallen te halen. Nu moeten ze echter hun bestaande stallen aanpassen voor 2022 en een vergunning aanvragen voor 2020. De periode die rest om de nieuwe verplichte vergunning aan te vragen, is aantoonbaar te krap en financieel onhaalbaar. “Met dit beleid worden Brabantse boeren ernstig benadeeld ten opzicht van hun collega’s in andere provincies. Bovendien leveren de nieuwe maatregelen nauwelijks milieuwinst op, maar kosten ze honderden Brabantse familiebedrijven de kop.”

De Brabantse stalemissies vormen slechts 19 procent van de totale depositie op de Brabantse natuurgebieden. Voor circa 80 procent zijn andere sectoren en andere bronnen de oorzaak voor de stikstofconcentraties. Voor die 80 procent gelden geen extra aangescherpte maatregelen. “Dat is niet alleen oneerlijk, maar levert ook weinig milieuwinst op. Uit berekeningen van de provincie blijkt dat 4 tot 5 procent van de depositie afneemt”, aldus Scheepers.

ZLTO en Linssen CS Advocaten zien de rechtszaak met vertrouwen tegemoet.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer