Fase+twee+Regeling+Omgevingskwaliteit+in+startblokken
Nieuws
©

Fase twee Regeling Omgevingskwaliteit in startblokken

De tweede fase van de Regeling Omgevingskwaliteit (ROK) wordt vanaf 15 september opengesteld. Varkenshouders die op een geschikte locatie investeren in innovaties die gericht zijn op duurzaamheid én verbetering van de leefomgeving voor mens en dier, kunnen daar gebruik van maken. Bij uitbreiding kunnen ze varkensrechten tegen een gereduceerde prijs aanschaffen.

In de eerste fase van de ROK is bij 27 varkensbedrijven op ongunstige locaties bijgedragen aan het op een financieel verantwoorde wijze beëindigen van de activiteiten. Daarbij heeft het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij (OBV) 43.222 varkensrechten ingekocht. Deze voert de ROK uit in opdracht van de Coalitie Vitale Varkenshouderij (ViVa). ViVa bestaat uit de POV, Rabobank en LNV met als partners Agrifirm, ForFarmers, Topigs Norsvin en Vion Food Group. Via de Regeling Omgevingskwaliteit wil de coalitie de ruimtelijke kwaliteit verbeteren én toekomstbestendige varkensbedrijven ruimte bieden zich te ontwikkelen.

In fase twee wordt gestart met de heruitgifte van die ingekochte varkensrechten om de ontwikkeling van bedrijven te stimuleren die investeren in brongerichte aanpak van emissies en duurzaamheid.  Dit gebeurt door hen de mogelijkheid te bieden maximaal 3.000 varkensrechten per locatie te kopen tegen een gunstig tarief. De prijs (excl. BTW) per recht is 82,60 euro voor regio Zuid, 45,10 euro voor regio Oost en 44,75 euro voor regio Overig. Dat is 45,40 euro per varkensrecht lager dan de prijs waarvoor het ontwikkelbedrijf die heeft ingekocht. Van 15 september tot 15 december kunnen varkenshouders  daarvoor inschrijven.

Minimale voorwaarden


Op een goede locatie gelegen zijn (geen geuroverlast voor de omgeving) is een basiseis. De aanvullende voorwaarde is investeren in brongerichte emissiereductiemaatregelen, zoals mestkoeling en dagontmesting, directe scheiding mest urine onder de rooster. Naast de basiseis is ook het gaan voldoen aan de voorwaarden van MDV 2018 genoeg om te kunnen inschrijven op de ROK.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer