Testen+of+zeugen+graag+willen+bewegen
Nieuws
©

Testen of zeugen graag willen bewegen

Onderzoekers in Canada gaan meten hoe graag zeugen uit hun box willen om vrij rond te lopen. Ze trainen daartoe zeugen om zelf het hekje voorin de box te openen, zodat ze bewegingsvrijheid krijgen. De komende periode gaan de onderzoekers meten hoeveel moeite een zeug willen doen om het hekje open te krijgen, meldt National Hog Farmer.

Sinds 2014 is groepshuisvesting van dragende zeugen in Canada verplicht bij nieuwbouw of renovatie. Vanaf juli 2024 gelden er ook regels voor bestaande stallen met zeugen in boxen. Groepshuisvesting is niet verplicht, maar wel moet een zeug zich kunnen omdraaien in de box en op de een of andere manier meer bewegingsvrijheid krijgen. In juli 2019 moeten er systemen zijn waarbij wetenschappelijk is bewezen dat een zeug meer bewegingsvrijheid heeft.

Onderzoek heeft al wel aangetoond dat meer bewegingsvrijheid zorgt voor veranderingen die gekoppeld zijn aan een betere gezondheid van zeugen. Maar of een zeug zich ook prettiger voelt is niet onderzocht. Het lijkt een open deur dat het zo is, maar de Canadese onderzoekers willen het zeker weten. Daarom starten de Canadese onderzoekers nu een onderzoek waarmee wetenschappelijk is te bewijzen of meer bewegingsvrijheid voor zeugen in boxen ook wordt gewaardeerd door de zeugen. Ze kijken daarbij ook of periodiek zorgen voor een grotere bewegingsvrijheid meetbare effecten heeft op het welzijn van de zeugen.

Zelf hekje openen
Voor dit onderzoek maken de onderzoekers gebruik van boxen waarvan het voorhek open kan. De zeugen krijgen daarbij de mogelijkheid om dit voorhek zelf te openen door op een knop te drukken. De zeug moet daarbij een bewuste keuze maken. Er zitten namelijk twee knoppen in het hok. De ene knop opent het deurtje wel, de andere niet.
De zeugen worden eerst getraind in het openen van het hek via de knop. De eerste keer hoeven ze maar een keer op de knop te drukken en dan krijgen ze drie minuten de vrijheid om over de voergang te lopen. Langzaamaan wordt het aantal keren drukken voordat het hek open gaat opgevoerd naar 9 keer. Dus pas na 9 keer drukken opent het hek. Dagelijks wordt dan gemeten hoe vaak een zeug uit de box wil.
Als de zeugen dit kunstje kennen wordt de zeugen aangeleerd dat ze door op de knop te drukken een portie voer krijgen. Daarbij wordt ook het aantal keren drukken voordat er voer valt opgevoerd tot negen.

 Vergelijken met voerbeloning
Vervolgens gaan de onderzoekers vergelijkingen maken tussen de beloning van bewegingsvrijheid en voer. Hoe vaak willen de zeugen op de knop drukken om voer te krijgen of om bewegingsvrijheid te krijgen. Dat is dan een maat voor de behoefte van de zeugen aan bewegingsvrijheid.
Ze zullen in het onderzoek zeugen vergelijken die zijn gehuisvest zijn in boxen, vergelijken met zeugen in boxen die bewegingsvrijheid kunnen krijgen en zeugen in groepshuisvesting. Het dierenwelzijn wordt daarbij gemeten, naast de productiviteit van de zeugen en de bigvitaliteit.

Lees hier het originele artikel.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer