Duitse+eisen+bij+castratie+in+Nederland
Nieuws
©

Duitse eisen bij castratie in Nederland

Vanaf 1 januari 2019 moeten Nederlandse zeugenhouders die de biggen naar Duitsland exporteren, voldoen aan de Duitse eisen bij het castreren van beerbiggen. Dat meldt de directeur van het Duitse kwaliteitsysteem QS. Ook vleesvarkens die in Duitsland worden geslacht, moeten aan deze eisen voldoen. De verdoving met CO2 zonder pijnbestrijding zal dan niet meer toegelaten zijn. Mogelijk komt er wel een optie bij: lokale verdoving met pijnbestrijding.

De Duitse varkenssector blijft worstelen met het aanstaande verbod op onverdoofde castratie. In een manifest pleiten een groot aantal partijen - waaronder slachterijen Tönnies en Vion, de Duitse vereniging van varkenshouders, de Duitse boerenorganisatie en onderzoeksinstituten - voor nader onderzoek en snelle toelating. Zonder een toelating van een betaalbare techniek die varkenshouders zelf kunnen toepassen, zullen naar verwachting veel Duitse zeugenhouders stoppen.

Alternatieven


De huidige alternatieven voor het castreren van beerbiggen zijn volgens de Duitse varkenssector niet voor ieder bedrijf bruikbaar en betaalbaar. Die alternatieven zijn beren mesten, immunocastratie van beren, castreren onder algehele verdoving met pijnbestrijding door de dierenarts, of lokale verdoving met pijnbestrijding door de dierenarts.

Lokale verdoving


De Duitse varkenssector pleit in het manifest nu voor het toelaten van lokale verdoving met pijnbestrijding, waarbij de varkenshouder dit zelf mag toepassen. Daartoe moet dan de toelating van het middel Procaïne worden aangepast. Dit is het enige middel dat momenteel is toegelaten voor gebruik bij varkens. Daarnaast willen ze dat andere middelen voor lokale verdoving ook voor biggen in de eerste levensweek worden toegelaten. Het gaat bijvoorbeeld om de middelen Lidocaïne, Mepivacain, Bupavacain en Ropavacain. De verwachting is dat deze middelen een betere werking hebben bij lokale verdoving en beter verdraagbaar zijn voor de biggen.
Op korte termijn moet nu worden onderzocht of de alternatieve middelen minimaal gelijke, maar liever nog betere resultaten behalen dan de andere erkende maatregelen. Als er op 1 januari 2019 geen duidelijkheid is, wil de Duitse varkenssector een overgangsregeling.

Beperkingen


De andere alternatieven voor onverdoofde castratie hebben ieder hun eigen beperkingen. Alleen beren als vleesvarkens laten opgroeien, zal voorlopig niet lukken, vanwege de acceptatie van berenvlees door de consument. Ook immunocastratie is geen algeheel toepasbare methode vanwege de acceptatie door de consument. Het verdoofd castreren door de dierenarts is erg prijzig en heeft grote praktische nadelen. De biggen moeten langere tijd uitslapen. Dat moet in een afgeschermde en verwarmde omgeving om uitval te voorkomen. Lokale verdoving met pijnbestrijding door de dierenarts is een beter bruikbare optie, maar nog steeds kostbaar. Daarom wil de Duitse varkenssector liever dat de varkenshouder het zelf mag uitvoeren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer