Vion+slacht+meer+beren+dan+Beter+Leven+varkens
Nieuws
©

Vion slacht meer beren dan Beter Leven varkens

Het aandeel beren dat Vion in Nederland slacht is voor het tweede jaar op rij gedaald. In Duitsland groeit het aandeel beren wel, maar wel beperkt. Uit het jaarlijkse MVO-rapport blijkt verder dat Vion veel meer beren slacht dan ze Beter Leven varkens produceren. Er gaan dus ook beren naar andere concepten.

In totaal slacht Vion bijna 15,7 miljoen vleesvarkens in Nederland en Duitsland samen. Dat levert een netto opbrengst van 3,4 miljoen euro op.

Welzijnsconcepten groeien


Vorig jaar groeide het aantal varkens dat onder een welzijnsconcept valt flink met bijna 500.000 vleesvarkens. In totaal slacht Vion 2,318 miljoen vleesvarkens onder een welzijnsconcept: biologisch, Beter Leven, Tierschutzlabel of Initiatieve Tierwohl. In Nederland gaat het om 1,523 miljoen varkens met een marktaandeel van 22 procent, in Duitsland zijn het 795.000 varkens met een marktaandeel van 9 procent.

In Nederland vallen 1,429 miljoen varkens onder het 1 Ster Beter Leven concept (Good Farming Star). Het aandeel van het totaal aantal geslachte varkens is nu 19,7 procent. Een stijging met bijna vijf procent ten opzichte van vorig jaar.

Biologisch groeit


Het aantal biologische vleesvarkens (3 Sterren Beter Leven) blijft stijgen. In 2016 waren dat er in Nederland nog 77.500, vorig jaar steeg dit aantal naar 94.300 vleesvarkens. Het marktaandeel groeide daarmee van 1,1 naar 1,3 procent. In Duitsland is het aandeel biologische varkens een stuk kleiner met 9.300 vleesvarkens en 0,1 procent marktaandeel.

Beren slachten


Opvallend is het naar verhouding hoge aantal beren dat Vion slacht. In totaal werden vorig jaar 2,849 miljoen beren geslacht. Dat is 37 procent van het aandeel mannelijke varkens. Op basis van alleen het Beter Leven concept zou Vion zo’n 700.000 beren in Nederland slachten. Vion slacht in Nederland echter ruim 2,28 miljoen beren dus zijn er nog 1,5 miljoen beren die onder andere concepten vallen, zoals bijvoorbeeld de Engelse baconmarkt.

Minder beren in Nederland


In Nederland is het aandeel beren voor het tweede jaar op rij gedaald. In 2015 werd nog 74 procent van de mannelijke vleesvarkens als beer geslacht. In 2016 was dat gedaald naar 67 procent en vorig jaar was dit nog 64 procent. In Duitsland is het aandeel beren vorig jaar wel gestegen met bijna 100.000 dieren. In totaal werden er 564.000 beren geslacht, een aandeel van 13 procent van de mannelijke varkens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer