Natuurlijk+bijvoeren+biggen+wekt+verbazing
Achtergrond
©

Natuurlijk bijvoeren biggen wekt verbazing

Alle biggen bij de eigen zeug spenen, is beter voor hun weerstand en weerbaarheid dan boventallige dieren bij een pleegzeug plaatsen of moederloos opfokken. Daarom investeert zeugenhouder Wilfred Bankers in Deurne in het bijvoeren van biggen. Twee ALFF's zijn zijn nieuwste aanwinsten. 

De kraamhokken en rescue decks zijn uitgerust met het drinkcupsysteem. Voor het cupsysteem was hij op zoek naar een melkproduct met een betere prijs/kwaliteitverhouding. En zo kwam hij uit bij de producent van jongdiervoeders Schils (onderdeel van VanDrie Group) die ook de Pigipro ALFF heeft ontwikkeld. Een flexibel systeem om elk uur melk bij te voeren aan extreem grote tomen bij twee zeugen.
Bankers wilde op zijn eigen bedrijf wel eens ervaren wat het voersysteem dat automatisch 24 keer per dag melk verstrekt, zou kunnen betekenen. De ALFF speelt in op het nabootsen van het zogen onder natuurlijke omstandigheden. “Koppels met 22 biggen per zeug leren het bijvoersysteem razendsnel. Als ze het pompje aan horen slaan, rennen ze meteen naar de ronde trog. Vol ongeduld wachten ze op de portie smakelijke en goed verteerbare melk”, ervaart Bankers. “Vergelijk het maar met vleesvarkens die aan een lange trog wachten op hun portie brijvoer als ze het sissen van ventielen horen.”
Het grote voordeel van de ALFF vindt Bankers de eenvoud en de effectiviteit. “Het werkt verbazend goed. Ondanks de koppelgrootte vallen amper biggen uit en de dieren groeien hard. Ook zijn ALFF-biggen weerbaarder en leren ze heel goed om vast voer op te nemen. Dat zie ik ook terug na spenen: ze weten wat vreten is en starten vlotter op.” Het contrast tussen ALFF en het drinkcupsysteem vindt hij groot. “Het cupsysteem is passief: het kommetje stimuleert biggen niet om eruit te drinken. De ALFF triggert.”

Geschikt systeem


Bankers concludeert dat het bijvoersysteem prima geschikt is om alle biggen bij zeugen groot te brengen. “Een week voor het spenen haal ik het apparaat weg en uniformeer ik alle ALFF-tomen op 14 biggen. De zwaarste dieren wegen op drie weken leeftijd al 7 tot 7,5 kilo.”
Hij vindt het werken met de ALFF ook simpeler dan pleegzeugen maken. “Bovendien denk ik dat moederloze opfok zijn langste tijd heeft gehad. Met de ALFF blijven alle kraamhokken optimaal bezet waardoor het vanuit economisch perspectief ook interessant is”, zegt hij. “Op mijn zeugenbedrijf heb ik echter veel meer ALFF’s nodig en dan wordt de extra arbeidsbehoefte een aandachtspunt. Een verder geautomatiseerde uitvoering zou in mijn situatie wel een prima oplossing zijn.”

Bekijk ook het bedrijf van Wilfred Bankers in beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer