In+de+kraamstal+komt+alles+samen
Nieuws
©

In de kraamstal komt alles samen

Na de tweede ronde van workshop ‘3D Kraamstalmanagement’ in Heelweg trekt de interactieve bijeenkomst de zuidgrens over. In regio Gent wordt de derde bijeenkomst gehouden voor Vlaamse varkenshouders. Alle inspanningen op een bedrijf met zeugen komen tot uiting in de kraamstal.

Karien Koenders, dierenarts en Adviseur Gezondheid bij Topigs Norsvin, benadrukte tijdens haar levendige presentatie dat het gewicht van de gelt allesbepalend is voor een productief zeugenleven en de vitaliteit en kwaliteit van de biggen. “Of een gelt bij het inzetten van de kraamstal 10 tot 20 kilo lichter is dan het adviesgewicht, dat zie je met het blote oog niet. Wegen is noodzakelijk, want als je dat gewichtstekort na de eerste worp moet repareren, dien je zo’n 40 tot 80 kilo extra voer te voeren. En dan nog blijf je achter de feiten aanlopen.”

Rust en harmonie


Leendert Amersfoort, productmanager varkens bij Trouw Nutrition, noemt de kraamstal het centrum van zeugenbedrijven. “Rust en harmonie tussen zeug en biggen is de basis en dat is een gevoel. Schoon werken is de uitdaging en streef naar een toomgewicht van 90 kilo bij spenen. Dus begin zo vroeg mogelijk met het bijvoeren van biggen en maak gebruik van het natuurlijke leereffect van de zeug om zo veel mogelijk biggen te leren vreten.”

Belang van biest


Biest, biest en nog eens biest is het credo van Rutger Jansen, dierenarts en Technical Service Manager bij Boehringer Ingelheim. “Dat is een goede start voor de darmgezondheid van de big, naast een vlotte geboorte en het bieden van comfort. Door onderkoeling valt de darmfunctie stil, waardoor darmvilli afsterven en diarree ontstaat. Darmen herstellen zichzelf maar de darmontwikkeling in lengte en gewicht krijgt er wel een tik van en die achterstand haal je nooit meer bij.”

Gratis leren


De organisatie van de bijeenkomsten is in handen van Topigs Norsvin, Trouw Nutrition en Boehringer Ingeheim die met het agrarisch onderwijs en uitgeverij Roodbont samenwerken om verschillende E-learning modules op te stellen. Alles met het doel varkenshouders en medewerkers op te leiden, te trainen en bij te scholen. De eerste module 'Kraamstalmanagement' is al gratis beschikbaar en in juli volgt de module 'Inseminatiestal en dragende zeugen' en later dit jaar 'Biggenopfok'. 'Vleesvarkens', 'Zeugenopfok' en 'Varkenshouderij en omgeving' worden in 2019 verwacht. Deze praktisch ingestoken modules (Nederlands en Engels) staan 24/7 online en zijn na registratie gratis te benutten (https://elearningpigs.com/nl/).

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer