Hoge+voeropname%2C+hoog+toomgewicht
Achtergrond
©

Hoge voeropname, hoog toomgewicht

De zeugen van Wim Bielderman vreten prima in het kraamhok. Gemiddeld over de hele zoogperiode halen ze een voeropname van 6,2 kilo per dag. De zeugen zijn hierdoor in staat om ruim 14,1 biggen groot te brengen. Op een speenleeftijd van 24,2 dagen wegen de biggen daarbij al 7,5 kilo wat resulteert in een toomgewicht van 105 kilo. De toomgroei is 3,5 kilo per dag. Op jaarbasis spenen de zeugen 34,76 biggen.

De hoge voeropname van de zeugen komt onder andere door het drie maal daags voeren. Daardoor is het mogelijk om de zeugen op top 8 kilo (eerste worps) tot 9 kilo te voeren. “Belangrijker nog dan het behalen van een hoge top is dat je geen steken laat vallen in de opbouw van de curve en dat alle zeugen goed vreten”, zegt Jos Michels, nutritionist bij Agrifirm. “Bij Wim Bielderman resulteert dat in een gemiddelde voeropname van maar liefst 6,2 kilo per dag. Daarmee zit hij in de top vijf procent.”

Het Air Line voer levert volgens Michels een belangrijke bijdrage aan de hoge voeropname. “De zeugen kunnen het Air Line voer gemakkelijker verteren. De zeugen zitten hierdoor minder snel vol en kunnen hun voerportie gemakkelijker op. De betere vertering van he voer is een gevolg van het productieproces van de Air Line voeders waarbij we het voer onder hoge druk en hoge temperatuur bewerken. Het voer gaat als het ware in de snelkookpan. De voedingsstoffen in het voer zijn hierdoor beter ontsloten en de vertering komt sneller op gang doordat het voer luchtig is.”

In de bek van het varken kan het speeksel gemakkelijk in het luchtige voer dringen. Daardoor kunnen de enzymen in het speeksel direct aan de slag. In de maag valt het voer snel uit elkaar en kunnen de maagsappen hun werking doen. De zuurgraad in de maag daalt snel, wat onder andere belangrijk is voor een goede vertering van het eiwit.
De goede vertering van het voer gaat door in de dunne darm. Het varken kan hierdoor meer voedingsstoffen opnemen en er komen daardoor minder onverteerde voedingsstoffen in de dikke darm. De kans op groei van ongewenste bacteriën is hierdoor kleiner.

De vezels die wel in de dikke darm komen zijn door het Air Line proces beter bruikbaar voor de gunstige bacteriën in de dikke darm. Daardoor werkt de dikke darm beter. Michels: “Dat zie je aan de smeuïge mest van de zeug. De zeugen blijven hierdoor fit en rond het afbiggen hebben ze geen last van verstopping.”

Bekijk hier de fotoreportage bij Wim Bielderman.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer