Big+eerder+beschermen+tegen+PRRS
Achtergrond
©

Big eerder beschermen tegen PRRS

Bij één op de drie vermeerderingsbedrijven in Nederland en Vlaanderen circuleert het PRRS-virus al onder pas gespeende biggen. Zeugenhouders moeten in de kraamstal aan de bak om biggen beter te beschermen tegen PRRS.

Signalen uit de praktijk duiden erop dat PRRS steeds vaker een probleem is in de biggenopfok. Op zo’n 7 tot 10 dagen na spenen doen zich nogal eens gezondheidsproblemen voor door circulatie van het PRRS-virus. Eén op de tien biggen verzwakt bij een ernstige PRRS-doorbraak en het merendeel van het koppel loopt chronische schade aan de luchtwegen op. Dat kan resulteren in een gemiddeld 25 procent lagere groei in de opfokfase.

Vlaamse situatie


DGZ Vlaanderen heeft met de Biggenmonitor in kaart gebracht hoe vaak vroege PRRS-infecties bij biggen optreden. Deze praktijktest is uitgevoerd bij 180 Vlaamse bedrijven. Binnen een jaar werd elk bedrijf twee keer bezocht en werd er bloed getapt bij biggen met een leeftijd van vier, acht en twaalf weken. Daaruit bleek dat biggen op 98 procent van de bedrijven antistoffen tegen PRRS hebben (Elisa diagnostische test). Bij 78 procent van de bedrijven werd het PRRS-virus aangetoond via de PCR-techniek. Bij de tweede testronde viel deze laatste score iets gunstiger uit: 69 procent.
Opvallend was dat bij 36 procent van die bedrijven het PRRS-virus al kon worden aangetoond in het bloed van pas gespeende biggen. Bij hetzelfde percentage bedrijven kon het virus bij acht weken oude biggen worden aangetoond en bij 28 procent van de bedrijven werd viruscirculatie bij biggen van twaalf weken leeftijd aangetoond.

Nederlandse situatie


In Nederland werd voor Zoetis een soortgelijk project opgezet om het voorkomen van vroege PRRS-infecties in beeld te brengen. Hier namen intussen 27 Nederlandse zeugenbedrijven aan deel. Op deze bedrijven zijn ruim 1.200 bloedmonsters genomen bij biggen bij spenen, halverwege de opfokfase en vlak voor afleveren. Hieruit bleek dat bij 33 procent van die bedrijven de biggen bij spenen positief scoren op aanwezigheid van het PRRS-virus. Halverwege de opfokperiode was dat opgelopen naar 44 procent en aan het eind van de opfokperiode bleek bij 59 procent van de bedrijven het PRRS-virus in het bloed van biggen te worden aangetoond.

Het advies van Zoetis is om biggen al in de eerste levensweek te vaccineren met Suvaxyn PRRS MLV. Dan zijn ze rond het spenen beter beschermd tegen PRRS.

Lees meer over dit PRRS onderzoek.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer