Frisse wind

Nu het dan echt lente is, heb ik mijn stalen ros weer van stal gehaald. Met de beklimming van de Alpe d’Huez in het vooruitzicht op 5 juni is dat ook geen overbodige luxe. De fiets heeft een jaar of wat onaangeraakt in de schuur gestaan en de beentjes kunnen wel wat extra souplesse gebruiken.

Dus op een mooie doordeweekse avond of zonnige zaterdagmiddag tour ik rondjes over het Brabantse platteland. Met een voormalig varkenshouder aan mijn zijde is dat toch anders dan wanneer ik in m’n eentje rondjes om de kerk in Helmond rijd. Over het algemeen heb ik na zo’n ritje niet alleen vermoeide benen, maar ben ik ook weer een stuk wijzer geworden over wat we onderweg aan varkensbedrijven zijn tegen gekomen.

En het zijn er nog altijd heel wat, op zo’n rondje van 30 kilometer. Wat vooral opvalt zijn die joekels van luchtwassers. Je kunt er niet omheen, ze staan overal. En als ik dan met een biertje zit uit te puffen, dan bedenk ik me hoe krom het eigenlijk is dat ze er staan.

Er is geen varkenshouder die graag investeerde in een luchtwasser. En ik denk dat de meeste gemeentes ook niet blij zijn met die ontsierende bakken in het landschap. En dan blijkt nu uit onderzoek dat een deel van die luchtwassers ook niet functioneert zoals beloofd. Een gevalletje verlies-verlies situatie.

Behalve voor de fabrikanten van die apparaten natuurlijk. Hun lobby heeft goed gewerkt destijds: de vrees van boeren dat anders alles op slot ging, was een mooie bijkomstigheid in de marketing. In die zin kan ik de angst van veel boeren voor innovaties wel begrijpen. Voor je het weet zit je er aan vast.

Vorig jaar stelde Brabants gedeputeerde Annemarie Spierings tijdens de Agrarische Dagen Someren al de vraag: ‘was die luchtwasser nu wel zo’n verstandige keuze?’ Ze zegde toe zich hard te maken voor het toestaan van andere oplossingen. Beter voor de omgeving, maar zeker ook voor varken en boer in de stal.

Je kunt natuurlijk boos worden over de uitkomsten van het onderzoek. En spreken van kapitaalsvernietiging. Maar je kunt het ook aangrijpen om nu stappen te zetten om goedkopere, goed werkende oplossingen in de stal goedgekeurd te krijgen. De provincie Overijssel heeft hierin al een voorsprongetje genomen door een onderzoek naar een emissiebeperkende stalspray te financieren. Als Brabant nu een sprintje trekt, zijn er straks alleen maar winnaars. En fiets ik straks met nog meer plezier tegen de Brabantse frisse wind in.

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    10° / 7°
    85 %
  • Maandag
    10° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    9° / 8°
    90 %
Meer weer