NVWA+betrapt+mesttransporteur+op+heterdaad
Nieuws
©

NVWA betrapt mesttransporteur op heterdaad

Een mesttransporteur in Oost-Nederland is op heterdaad betrapt bij het omkatten van mest. Op woensdag 25 april was er een gerichte actie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit samen met het Functioneel Parket, een landelijk opererend onderdeel van het Openbaar Ministerie gericht op bestrijding van complexe fraude en milieucriminaliteit. De transporteur werd betrapt op een locatie waar geregeld mest wordt gescheiden.

Het omkatten van de mest gebeurde volgens het persbericht van de NVWA vermoedelijk door ‘fictieve’ los- en laadmeldingen. De handelaar had eerst varkensmest geladen bij een varkenshouder. Die mest zou dan op papier worden gelost op de locatie waar mest wordt gescheiden. De handelaar zou dan dunne fractie mest hebben geladen uit een andere silo en dat naar een akkerbouw in Drenthe hebben gebracht. In werkelijkheid werd de mest niet gelost en zou onbehandelde, niet gescheiden mest naar Drenthe zijn gebracht. De akkerbouwer zou dan onbehandelde mest hebben gekregen met een hogere bemestende waarde, terwijl hij op papier een dunne fractie zou krijgen.

Milieudoelen onder druk
Deze fraude met mest ondermijnt de afspraken die Nederland maakt over het gebruik van mest, aldus de NWA. Deze fraude kan leiden tot overbemesting en zet het behalen van de milieudoelen door Nederland onder druk. Daarnaast zorgen deze praktijken voor concurrentievervalsing.
De woordvoerder van de NVWA wil niet aangeven of er meer gerichte acties komen naar mestfraude of dat de actie onderdeel is van een landelijke actie.

Strafrechtelijk onderzoek
De gevolgen voor de mesttransporteur zijn nog niet bekend. Het Openbaar Ministerie stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar de zaak. Dat betekent dat de mesttransporteur er niet zomaar vanaf komt met alleen een boete. Het zal er onder andere van afhangen of de transporteur al vaker is betrapt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer