Beter+Leven+verrijken+met+natuur%2D+en+milieucriteria
Achtergrond
©

Beter Leven verrijken met natuur- en milieucriteria

Met ziel en zaligheid zet Marijke de Jong-Timmerman, programmamanager Beter Leven keurmerk (BLk) bij de Dierenbescherming, zich in voor het verbeteren van het dierenwelzijn. Een idealistisch ingesteld persoon die een steentje daaraan wil bijdragen. “In Nederland is in de afgelopen 26 jaar veel vooruitgang geboekt, maar het kan altijd beter”, vindt zij. “Ook het harmoniseren van de dierenwelzijnscriteria in de EU zou voor mij veel sneller mogen gaan. Europese ambtelijke raderen draaien erg traag.”

Trots is ze op het Beter Leven keurmerk waarmee de Dierenbescherming al elf jaar aanjager is van innovaties. “Ons keurmerk is klein begonnen maar is in Nederland enorm gegroeid. Het samen optrekken met het landbouwbedrijfsleven en belangenbehartigers heeft al heel wat aansprekende, diergerichte concepten opgeleverd”, zegt zij. “Ik hoop dat het buitenland ons sterrensysteem over gaat nemen. Dan krijgen meer Nederlandse varkenshouders de kans met het BLk mee te doen en te worden beloond voor hun extra inspanningen.”

Boerenverhalen


Dat criticasters zeggen dat het BLk-sterrensysteem en het houden van grotere aantallen varkens niet rijmt, kan zij enigszins plaatsen. “Tijdens open dagen of bij zichtstallen schrikken mensen nogal eens van de grote aantallen varkens, zelfs op biologische bedrijven. Maar in elk BLk-sterrensysteem is het welzijn van de dieren beter dan dat van varkens in een traditioneel stalsysteem”, benadrukt zij. “Zoiets is best moeilijk uit te leggen als Dierenbescherming. Daarom laten we boeren uitleggen wat ze doen, wat het oplevert voor het dier, de omgeving en de boer zelf. En om het afbreukrisico van het concept te minimaliseren, wordt elk varkensbedrijf standaard gecontroleerd op de criteria.”

Integraal maken


Het aanjagen van innovaties in de veehouderij krijgt vanuit het BLk de komende tijd weer een extra impuls. “Er zullen weer nieuwe stapjes vooruit worden gezet. We gaan BLk meer integraal maken: naast dierenwelzijn komen er ook milieu- en natuurcriteria bij”, benadrukt De Jong-Timmerman. Dat kan gaan over de herkomst van veevoer, mest en maatregelen rondom boerenlandvogels.
Kijk voor meer info ook op beterleven.dierenbescherming.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer