AVP+passeert+Hongaarse+grens
Nieuws
©

AVP passeert Hongaarse grens

Voor het eerst is in Hongarije het karkas van een wild zwijn aangetroffen dat is besmet met Afrikaanse Varkenspest (AVP). Vrijdag 20 april werd het kadaver gevonden in de regio Heves. Het dode zwijn is aangeboden voor onderzoek en op 23 april is officieel doorgegeven aan de wereld diergezondheidsorganisatie (OIE) dat het om een AVP-besmetting gaat.

Het plaatsje Gyöngyös in Heves ligt circa 80 kilometer ten zuiden van de grens met het AVP-vrije Slowakije en circa 250 kilometer ten westen van de grens met de Oekraïne. Dit land kampt wel regelmatig met AVP-uitbraken.

De Hongaarse autoriteiten vermoeden dat het wilde zwijn besmet is geraakt met het AVP-virus door het eten van weggegooid voedsel. Dat baseren ze op de beschikbare informatie van de vindplaats en de afstand tot AVP-smethaarden in de Oekraïne en Polen. Een gedetailleerd epidemiologisch onderzoek is in gang gezet om te achterhalen of het om een geïsoleerd geval gaat.

Ook zijn maatregelen aangescherpt om eventuele virusverspreiding uit de beschermingszone tegen te gaan. Daarnaast zullen gevonden karkassen, bijproducten en afval in Hongarije verwijderd gaan worden door erkende personen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer