Weerstand+erin
Blog
©

Weerstand erin

Vorige keer heb ik geschreven over het op een gecontroleerde manier invoeren van aangekochte fokgelten, waarbij de dieren weerstand opbouwen voordat ze instromen in de zeugenstapel. Een van de essentiële onderdelen om de gelten voor te bereiden op dit proces, is vaccinatie. Daarna kan men beginnen met adapteren.

De afgelopen jaren heb ik zeer vaak gezien dat bedrijven enige tijd na een uitbreiding totaal uit balans zijn geraakt qua gezondheid. Vaak begint men achteraan te zoeken naar de oorzaak van het probleem. De vleesvarkenshouder klaagt, zijn dieren doen het niet goed, de biggen doen het niet goed. Dit fenomeen doet zich uiterlijk voor in allerlei varianten. Uitval, slijters, verhoogd antibioticumgebruik, tegenvallende resultaten, noem maar op. Het leidt er vaak toe dat men steeds meer vaccinaties bij de vleesbiggen moet gaan toepassen.

Bij reconstructie van de situatie blijkt echter vaak dat de wortel van het probleem veel vroeger in het bedrijf zit. Vaak is de instroom van gelten bij de uitbreiding niet goed gegaan. Dat ziet men niet altijd meteen aan die gelten zelf. Maar als er veel dieren instromen met weinig weerstand, laat het resultaat zich uittekenen. Een zeugenstapel raakt gemakkelijk uit balans waardoor de ziektedruk toeneemt en de weerstand ontoereikend is door de vele jonge dieren die zijn ingestroomd. We zien dit in allerlei vormen naar voren komen, van diarree tot luchtwegproblemen. Zeugenstapels die ineens dubbel zo groot worden, blijken een ander gezondheidsmanagement te vragen.

Ik pak het probleem liever aan bij de bron. In plaats van de vele vaccinaties en oplossingen bij de biggen en vleesvarkens, en steeds maar achter de feiten aan lopen, moeten we eens goed gaan nadenken over hoe we weerstand in de gelten krijgen. Op vaccinaties bij de gelten moeten we dus niet besparen, die vormen de basis onder het weerstandsprogramma.

Ook bedrijven die niet uitbreiden vervangen door het jaar heen gemiddeld ruim 40% van hun zeugenstapel. Deze bedrijven hebben dezelfde uitdagingen als het gaat om de instroom van de gelten.

Daarom ben ik trots op de Nederlandse Topigs Norsvin subfokkers, die zorgen voor goed gevaccineerde fokgelten. We stoppen er weerstand in! Zo leveren we een belangrijke bijdrage aan de varkensgezondheid in Nederland.

Karien Koenders
Adviseur gezondheid Topigs Norsvin

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer