Risico+op+verspreiding+AVP+via+voer+heel+klein
Nieuws
©

Risico op verspreiding AVP via voer heel klein

De verspreiding van het PED-virus in de Verenigde Staten is vaak gekoppeld aan de verspreiding via voer. Een laboratoriumonderzoek laat zien dat PED - maar ook andere virusziekten als Afrikaanse Varkenspest en PRRS - in veevoergrondstoffen kunnen overleven. De kans op besmetting van voer met AVP is echter vooral theoretisch en daarmee is het risico op verspreiding via voer heel erg klein.

Dat virusziekten kunnen overleven in voedselresten of bijvoorbeeld niet goed verhitte bloedproducten is bekend. In de Verenigde Staten heeft men nu onderzocht of virussen ook kunnen overleven in bijvoorbeeld sojaproducten, vitamine D, bepaalde aminozuren of darmen. Daarbij werd het transport van deze producten per schip vanuit Azië of Europa naar de VS nagebootst in een laboratorium. Daarbij is niet altijd de echte ziekteverwekker gebruikt. Voor bijvoorbeeld varkenspest en mond-en-klauwzeer is een sterk verwante minder risicovolle ziekteverwekker gebruikt.

Overleven kan


Het onderzoek laat zien dat bepaalde virussen goed kunnen overleven. Dat geldt vooral voor Afrikaanse varkenspest en mond-en-klauwzeer. Ziekten als PED, PRRS en circo overleven ook, maar (lang) niet in alle geteste producten. Klassieke varkenspest overleefde in het onderzoek niet. De onderzoekers geven aan dat er dus een risico is dat via grondstoffen ziekteverwekkers worden verspreid. Wel geven ze aan dat nader onderzoek nodig is. Ook moet bijvoorbeeld worden onderzocht of varkens ook ziek worden als ze besmette grondstoffen binnenkrijgen. Dat zal onder andere afhangen van de dosis.

Theoretisch risico


Het risico op het verspreiden van een besmetting  van AVP via voer is volgens Willie Loeffen, hoofd van het nationaal referentielaboratorium voor Afrikaanse en klassieke varkenspest binnen Wageningen Bioveterinary Research, vooral theoretisch. “Kennis van alleen maar de overlevingsmogelijkheden van het virus in deze producten is maar een klein onderdeel van het hele verhaal. Hoe komen die virussen bijvoorbeeld in de grondstoffen terecht? Als er een kadaver van een aan AVP doodgegaan varken in sojameel terecht komt, geloof ik direct dat dit een risico kan opleveren. Maar zo’n scenario is niet waarschijnlijk. Bovendien kan het virus het transport dan wel overleven, maar overleeft het ook het hele proces van de productie van het voer? Voor AVP durf ik wel te voorspellen dat er weinig of geen realistische scenario’s zullen zijn die leiden tot echte risico’s in dit verband. Historisch gezien zijn er ook geen redenen om te denken dat dit ooit een rol heeft gespeeld.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer