Weeg+de+gelten+bij+%27aandekken%27
Nieuws
©

Weeg de gelten bij 'aandekken'

De dekleeftijd van de gelten loopt op richting de 260 dagen. Om te voorkomen dat de leeftijd verder op blijft lopen, adviseert Wouter Borgstein, accountmanager van Agrifirm om de gelten maar eens te gaan wegen en dan de opfok en de voeding aan te pakken.

Het oplopen van de dekleeftijd gebeurt waarschijnlijk omdat zeugenhouders er voor willen zorgen dat de dieren goed op gewicht zijn bij insemineren. Het zou beter zijn als de dekleeftijd rond de adviesleeftijd van 240-250 dagen blijft en de gelten dan wel goed op gewicht zijn. Alleen de spekdikte meten van de gelten zegt niet genoeg.

De huidige zeugenrassen hebben minder spek en voor voldoende reserves is het volgens Borgstein noodzakelijk dat ze ook voldoende spier hebben, ze moeten zwaar genoeg zijn. Doelstelling voor bijvoorbeeld een TN70 is een inseminatieleeftijd van 240 tot 250 dagen met daarbij een gewicht van minimaal 150 en maximaal 160 kilo. De spekdikte mag daarbij liggen tussen de 12 en 14 millimeter

Maar volgens Borgstein weten veel zeugenhouders niet wat hun gelten wegen bij het aandekken. Hij adviseert dan ook om maar eens een paar koppels gelten te gaan wegen. “Dan krijg je een beter beeld en kun je ook beter leren om de gewichten schatten.”

Als blijkt dat het gewicht niet voldoet, is het belangrijk om te kijken hoe de gelten worden opgevangen (bij aankoop). “Wat is hun huisvesting en voersysteem”, zegt Borgstein. “Vervolgens ga je kijken hoe je de voeding daarbij kunt aanpassen. Dat kan zijn in kilo’s en/of voersoort.”

 

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer