Dode+varkens+liegen+niet
Nieuws
©

Dode varkens liegen niet

Voor een goede diagnose bij een gezondheidsprobleem op het varkensbedrijf kan sectie een heel belangrijk aanvullend middel zijn. Bij sectie op één varken is volgens de varkensdierenartsen van GD al heel veel extra informatie te verkrijgen.

Bij de sectie op een dier zijn op de eerste plaats al direct specifieke verschijnselen te zien. Aandoeningen aan de gewrichten, maag, lever en darmen zijn voor de patholoog die de sectie uitvoert goed zichtbaar. De patholoog kan daarbij monsters nemen van weefsels of cellen en die nader onderzoeken onder de microscoop. Tenslotte is er een kweek van die monsters te maken, waardoor ziekteverwekkers vaak nog beter zijn terug te vinden.

Om zoveel mogelijk toegevoegde waarde uit een sectie te halen is het wel heel belangrijk om daar vooraf goed over na te denken. Dat zullen varkensdierenarts Tom Duinhof of hoofd varkensdierenartsen Manon Houben tijdens de lezing op de LIV goed uitleggen. "Wat is het doel van het onderzoek. Wil je een bedrijfsprobleem oplossen of is het voor monitoring. En welke dieren stuur je dan in en hoeveel. Een slijter insturen lijkt logisch, want die heeft toch geen waarde meer. Maar vaak is het beter om een dier of enkele dieren in te sturen dat net ziek zijn geworden. Overleg daarover met je dierenarts. Dan levert het pathologisch onderzoek veel extra inzichten op."

Iedere beursdag is 's middags een bijeenkomst. Varkenshouders kunnen zich via de volgende link aanmelden.

Bekijk hier een filmpje over het werk van de pathologen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer