Uitval+zeugen+stijgt+in+VS
Nieuws
©

Uitval zeugen stijgt in VS

De omschakeling naar groepshuisvesting loopt in de Verenigde Staten niet van een leien dakje. De Amerikanen kampen met meer uitval bij de zeugen. Die is gestegen van gemiddeld 6,7 naar 9,3 procent, meldt de integratie Carthage System farms uit Illinois.

In het Carthage System farms werken zo’n 200 familiebedrijven samen. Die bedrijven worden op het gebied van diergezondheid, genetica en voeding gezamenlijk gemanaged. De resultaten van de verschillende bedrijven worden daarbij verzameld en vergeleken. In 2017 gaat het om de resultaten van 145.000 zeugen.

Het blijkt dat de uitval onder de zeugen een stijgende trend vertoont. De afgelopen vijf jaar lag het gemiddeld op 9,3 procent tegenover gemiddeld 6,7 procent voor de periode van 2006 t/m 2012.

De omschakeling naar groepshuisvesting speelt een rol bij de stijging van de uitval. In de afgelopen jaren is het aandeel groepshuisvesting verdubbeld van 13 naar 26 procent. De uitval in groepshuisvesting steeg daarbij van 7,9 naar 27,7 procent. Dat staat in schril contrast met de gemiddeld 6 procent uitval bij de zeugen in groepshuisvesting in Nederland.

Hitte


Hittestress heeft ook invloed op de uitval. In het derde kwartaal (juli-september) ligt de uitval altijd het hoogste. Gemiddeld over de periode 2013-2017 is dat 9,2 procent, tegenover 7,8 procent in de periode oktober-december, de periode met de laagste uitval. Van de 14 bedrijven met de laagste uitval in het derde kwartaal hebben er maar twee groepshuisvesting. Van de 14 bedrijven met de hoogste uitval in het derde kwartaal hebben er 7 groepshuisvesting.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer