Deelnemen+Holland+Varken+kan+bijna
Nieuws
©

Deelnemen Holland Varken kan bijna

Met het lanceren van een website is het Normenkader Holland Varken gestart. Zodra de bestaande kwaliteitssystemen zijn erkend, kunnen varkenshouders en slachterijen deelnemen aan het Normenkader. Dat gaat op korte termijn plaatsvinden: voor 31 maart moet het beschikbare Europese geld zijn besteed. Het Normenkader is de eerste stap naar het KetenKwaliteitsSysteem KKS Holland Varken.

Volgens de eigenaren van het KwaliteitsSysteem (KKS) Holland Varken - de POV en COV - is dit systeem onmisbaar voor de Nederlandse varkenssector. Nederland exporteert veel varkensvlees, biggen en levende varkens. De afnemers vragen in toenemende mate om garanties en transparantie op het gebied van productiewijze en voedselveiligheid. Het KKS Holland Varken gaat die afnemers eenduidige garanties bieden voor alle varkens en en al het varkensvlees dat onder deze vlag wordt geproduceerd.

De uitvoering van het KKS Holland Varken is in handen van meerdere erkende kwaliteitssystemen, zoals beide bestaande IKB-systemen. Om erkend te worden moeten die IKB-systemen hun voorschriften op korte termijn aanpassen aan de criteria van het KKS Holland Varken. Die nieuwe voorschriften gaan dan op 1 april in werking.

Zodra de kwaliteitssystemen hun voorschriften hebben aangepast en zijn erkend, krijgen de varkenshouders en ook de slachterijen hiervan bericht. Ze kunnen zich dan inschrijven als deelnemer aan het Normenkader Holland Varken. Varkenshouders betalen voor deelname, wel krijgen ze een korting op deze deelnamekosten, vanuit de 4 miljoen EU-steungelden die hiervoor beschikbaar is.

Voorschriften


Voor varkenshouders die willen deelnemen  gelden dan per 1 april een aantal voorschriften waar ze aan moeten voldoen. Dat is bijvoorbeeld drie keer per jaar een verplichte bemonstering op Salmonella en maandelijks op Aujeszky en varkenspest (A, C en E bedrijven). Varkenshouders mogen geen verboden stoffen aan varkens toedienen of dat laten doen. Varkens met verboden stoffen mogen niet aanwezig zijn of worden verkocht.  Castratie mag alleen onder verdoving en moet voor de achtste levensdag. En verder moet er bijvoorbeeld een plan zijn waarin is beschreven hoe de noodhuisvesting eruit ziet in geval van een vervoersverbod.

Slachterijen moeten onder andere de varkens monitoren op verboden stoffen, een camerasysteem hebben en beren aan de slachtlijn controleren op afwijkende geur.

Hier vindt u de voorschriften voor het Normenkader Holland Varken.

Meer over het plan voor noodhuisvesting varkens en praktische tips.

Bekijk ook de website van Holland Varken.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer