Begeleid+experimenteren+met+lange+staarten
Nieuws
©

Begeleid experimenteren met lange staarten

Een van de onderzoeksprojecten in de ‘Onderzoeksagenda Varkenshouderij’ is het groeien naar een situatie waarbij varkens intacte staarten kunnen behouden. De POV gaat dat in netwerkverband aanpakken.

Daarom is de POV op zoek naar varkenshouders die op het eigen bedrijf willen experimenteren met het houden van varkens met lange staarten. Dat gebeurt in twee netwerken: één van zeugenhouders met (op-)fokzeugenbedrijven en één van gesloten varkensbedrijven óf een vermeerderaar in samenwerking met een vaste vleesvarkenshouder.

De deelnemers gaan stapsgewijs steeds meer varkens met lange staarten op hun bedrijf houden. Zo wordt het dierenwelzijn en diergezondheid structureel verbeterd. Zij worden begeleid door hun eigen dierenarts en/of voorlichter. Ook worden de netwerken maximaal 2,5 jaar ondersteund door ervaringsdeskundigen en experts van Wageningen UR, Faculteit Diergeneeskunde Utrecht, fokkerijorganisaties en de diervoederindustrie. Elk varkensbedrijf is uniek. Daarom wordt vanuit het project advies op maat geboden.

Op 19 februari vindt een informatiebijeenkomst plaats.

Varkenshouders die voldoen aan de zoekcriteria en gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan met lange staarten kunnen zich aanmelden via mail (netwerkstaarten@pov.nl.).

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer