Lagere+uitval+door+biggenvoer+op+maat
Nieuws
©

Lagere uitval door biggenvoer op maat

Door het biggenvoer goed af te stemmen op de specifieke bedrijfssituatie kan de uitval bij de gespeende biggen flink omlaag. Door deze aanpak komt de uitval uit op 1,5 procent, meldt voerleverancier GIJS. Dat is een procent lager dan het landelijk gemiddelde.

Sinds vijf jaar maakt de voerleverancier het biggenvoer in een gespecialiseerde biggenvoerfabriek. Het GIJS Granenconcept begon als antwoord op de vraag van varkenshouders die ook eigen graan wilden gebruiken. Dit kan nog steeds. Het grootste deel van de biggenvoeders zijn inmiddels complete voeders. Hierin zijn grondstoffen verwerkt van een bekende herkomst en met een constante kwaliteit die is afgestemd op de behoefte van de biggen. Net als de maalfijnheid en perstemperatuur.

Specifieke behoefte


Het voerpakket wordt vervolgens afgestemd op de specifieke behoefte van het bedrijf. Daartoe bezoekt nutritionist Rob Nieuwenhuis het bedrijf. Hij kijkt samen met de zeugenhouder bijvoorbeeld naar de voeding in het kraamhok, de gezondheidssituatie, het voersysteem en de kruising. Belangrijk is ook de voeropname van de biggen: is die na spenen te laag of juist aan de ruime kant? In overleg wordt dan het beste biggenvoer gekozen. Indien nodig is dat een bedrijfsspecifiek voer.

Deze werkwijze blijkt in de praktijk goed uit te pakken. Nieuwenhuis: "De darmgezondheid van de biggen gaat vooruit en er zijn minder problemen met bijvoorbeeld Streptokokken. Daarmee gaat ook het antibioticagebruik omlaag. Resultaat is dat de uitval bij de gespeende biggen op 1,5 procent uitkomt."

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer