Vaker+coli+bij+vleesvarkens+in+najaar
Nieuws
©

Vaker coli bij vleesvarkens in najaar

Coli-problemen komen niet zo vaak voor bij vleesvarkens. Maar in het najaar van 2016 en 2017 kreeg GD via de Online Monitor twee keer zoveel meldingen binnen over ‘speendiarree’en slingerziekte bij vleesvarkens dan in de rest van het jaar.

Speendiarree en slingerziekte worden door verschillende varianten van de E. colibacterie veroorzaakt en komen normaal gesproken vrijwel alleen voor bij gespeende biggen. Het allergrootste deel - 95 procent - van de meldingen in de Online Monitor gaan dan ook over deze ziektebeelden bij biggen. In 5 procent van de gevallen gaat het om pas opgelegde vleesvarkens. In het najaar van zowel 2016 als 2017 verdubbelde dit aantal naar 10 procent.

Tocht


Als mogelijke oorzaak van de piek in het najaar noemt GD bekende risicofactoren als tocht of een lage staltemperatuur. In het najaar is de kans op deze risico’s groter dan in de rest van het jaar. Daarnaast kan de voersamenstelling, zoals het ruw vezelgehalte en de hoeveelheid en kwaliteit van het eiwit effect hebben op het optreden van slingerziekte en speendiarree. Bij de aanpak van E. coli is het daarom ook nodig te kijken of er in het najaar veranderingen optreden in de voersamenstelling, bijvoorbeeld door gebruik van andere grondstoffen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer