Kiezen+met+verstand+voelt+klote%21
Blog
©

Kiezen met verstand voelt klote!

'Ik heb met mijn verstand gekozen en niet met mijn gevoel! En dat is klote.' Dat zijn de letterlijke woorden van een ondernemer die voor 5 januari 2018 zijn stukken ondertekent en opstuurt. Het betreft paperassen van de Overeenkomst beëindiging veehouderij (ROK-regeling).
Nu is het definitief. De stukken zijn opgestuurd en het stoppen met het houden van varkens wordt een feit. Wat een hectisch eind van 2017 en een extreme start in 2018.

Het varkensbedrijf had zich eind oktober 2017 aangemeld bij het ontwikkelbedrijf varkenshouderij. De ondernemers gingen ervanuit dat hun bedrijf niet in aanmerking zou komen voor de regeling doordat bijvoorbeeld andere bedrijven de voorkeur zouden krijgen.

Misschien was dat wel een vorm van terechte zelfbescherming. Maar dan gebeurt het toch: Er valt een aangetekende brief op 20 december 2017 op de deurmat. Het bedrijf komt in aanmerking om mee te doen met die stoppersregeling. Eerst heerst er blijdschap, maar al snel begint ook de twijfel toe te slaan. Al helemaal als de ondernemers naar het tijdstraject kijken. Voor 5 januari 2018 dienen ze de stukken te ondertekenen en terug te sturen. Dat betekent slechts twee weken bedenktijd! En daar zitten de feestdagen ook nog eens tussen. Wat een extreem vervelende timing en kort tijdstraject voor zo’n ingrijpende beslissing.

Willen we nu wel of niet stoppen? ‘Alles wat ik tot nu toe heb ontwikkeld, heb ik gedaan met mijn onderbuikgevoel’, zegt de varkenshouder. Maar stoppen? Hoe doe je dat? Op basis van feiten? Op basis van een sommetjes? ‘Maar mijn gevoel zegt dat ik echt graag door zou gaan met mijn vak.’ Inderdaad vult zijn vrouw hem aan: ‘Mijn man is een echte varkensboer.’

Uiteindelijk valt toch de beslissing: We gaan stoppen klinkt het aan de andere kant van de telefoon. We denken echt dat dit de verstandigste keuze is. Het slot van een ingrijpend proces. En dat net voor, tijdens en meteen na de feestdagen.

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer