45+bedrijven+merken+elektronisch
Nieuws
©

45 bedrijven merken elektronisch

De interesse om gebruik te maken van de mogelijkheden van een elektronisch oormerk groeit. Inmiddels zijn er 45 bedrijven uit de Keten Duurzaam Varkensvlees die de UHF-oormerken gebruiken.

Eind vorig jaar werd het praktijkproef met elektronische oormerken die KDV samen met ICT-bedrijf LeeO uitvoert, opgeschaald van vijf naar 20 varkensbedrijven. Inmiddels is dat aantal deelnemers dus ruim verdubbeld. Het zijn vooral deelnemers uit het KDV-plus concept (het Antibioticavrij Leven-concept) die overstappen, maar ook andere KDV-varkenshouders verwachten voordelen het gebruik van elektronische oormerken.

“Varkenshouders moeten vooral ook overstappen omdat ze voordeel kunnen behalen met het elektronisch oormerk”, zegt Dico van Hierden, Ketenadviseur Smartfarming bij KDV. “De varkenshouders krijgen straks automatisch alle relevante gegevens van de varkens individueel teruggekoppeld. Dan kunnen ze op basis van individuele gegevens beslissingen gaan nemen.”

Op dit moment zit KDV nog in de overgangsfase. Van Hierden scant nu de oornummers nog handmatig. Dat moet straks volledig automatisch gaan. Ook het koppelen van de verschillende automatiseringssystemen is in volle gang. Dat blijkt een hele klus. Van Hierden: “Het terugkoppelen van de gegevens naar de varkenshouders moet natuurlijk wel foutloos gaan.”

Duidelijk is inmiddels dat het verliespercentage van de oormerken erg meevalt. Rond de 90 procent van de oormerken zit nog in de oren. Terwijl het uitlezen van de oormerken nu pas na de eerste handelingen op de slachterij gebeurt. Van Hierden: “We willen nog eerder gaan uitlezen en verwachten dat we dan nog beter scoren.”

“Belangrijk is wel dat de varkenshouder het aanbrengen van de oormerken als een vak gaan zien”, vindt van Hierden. “Als je het oormerk netjes diep in het oor tussen het kraakbeen in plaatst, blijft het goed zitten. Dat komt ook omdat we gebruik maken van een oormerk met een dun mannelijk deel. Dat beperkt het risico op verlies flink.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer