%E2%80%9CKijk+eens+wat+meer+naar+Brussel%E2%80%9D
Achtergrond
©

“Kijk eens wat meer naar Brussel”

In het Brusselse heeft CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik haar draai helemaal gevonden. “Ik voel me hier als een vis in het water.” In het politieke hart van Europa is haar EVP-partij invloedrijk en als landbouwwoordvoeder is ze gefocust op voedselproductie, -kwaliteit en het milieu en medevormgever aan het Europese Landbouwbeleid. “Brussel is belangrijk voor alle boeren en tuinders, dus ook voor die in Nederland. Hier gebeurt het.”

Haar visie op de Nederlandse varkenshouderij steekt ze niet onder stoelen of banken. “De sector is terecht trots op zichzelf maar andere Europese landen kijken met argusogen naar Nederland.” Schreijer doelt daarmee onder andere op de bouw van luchtwassers en centrale afzuigkanalen en de negatieve invloed op de luchtkwaliteit in de dierverblijven waar nu veel kritiek op is. Dat zeggen ook wetenschappers. “Dit is door varkenshouders in het verleden al vaak naar voren gebracht, maar daar is niet naar geluisterd,” zegt de Europarlementariër.  “Natuurlijk geventileerde stallen zijn beter, ook voor de diergezondheid. En mocht brand uitbreken in zo’n open varkensstal, dan heeft dat veel minder impact,” vervolgt ze.

Rechtendiscussie
Ook verbaast zij zich nog altijd over de fosfaat- en dierrechtendiscussie in Nederland. “Fosfaat is fosfaat of het nu afkomstig is van een koe, kip of varken. Het (deels) mogen omwisselen van varkensrechten zou een omarmd moeten worden door de sector”, stelt Annie. “Varkenshouders krijgen een financiële buffer omdat rechten een hogere en vastere waarde hebben. Stoppers daarentegen kunnen warm gesaneerd worden en bedrijven die om willen schakelen naar een concept waarbij ze minder varkens gaan houden, kunnen onder meer verbouwingen bekostigen. Als je net als ik midden tussen de varkensboeren staat, dan hoor je van alle kanten dat hier behoefte aan is. Bovendien is het zeker een gepaste oplossing voor gemengde bedrijven die hier vaak voor gepleit hebben.

Want dat de varkenshouderij in Nederland de komende jaren gaat veranderen is voor Schreijer-Pierik wel duidelijk. “Grote bedrijven profiteren van goedkoper voer en een hogere prijs voor biggen en vlees, in vergelijking met kleine varkensboeren. Als ze zaken doen met coöperatieve bedrijven zou dat onderscheid er niet mogen zijn. Vanuit Europa hebben we deze oneerlijke handelspraktijken en de positie van de boer in de voedselketen al aan de kaak gesteld.”

Kiezen
Maar ook de ontwikkelingen in de varkenshouderij binnen de EU en elders in de wereld zullen invloed hebben. In de Baltische Staten breidt de varkenshouderij zich uit en bij buurland Rusland gaat het volgens Annie, die ook lid is van de Ruslandcommissie in het Europarlement, helemaal hard. “Er is ruimte, er zijn genoeg veevoergewassen en de landbouwgrond heeft behoefte aan organische mest. Als varkenshouder in Nederland moet je sterk zijn om in zo’n krachtige wereld te overleven. Kies voor het produceren in concepten, verbreed je of kijk over de grens.”

Bekijk Annie's website.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer