Europese+hoofdprijs+%27Boer+zoekt+Boer%27
Nieuws
©

Europese hoofdprijs 'Boer zoekt Boer'

Sander Thus en Iris Bouwers van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) zijn de winnaars van het vierde EPP European Congress of Young Farmers. Een internationale vakjury kende in het Europees Parlement de eerste prijs toe aan hun project 'Boer zoekt Boer'. “Met dit project kan het probleem van het grote tekort aan bedrijfsopvolgers eindelijk serieus worden aangepakt,” aldus CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, ambassadrice van de Nederlandse delegatie bij het congres.

Onder het toeziend oog van ruim driehonderd jonge boeren uit heel Europa presenteerden Thus en Bouwers het project. Met ´Boer zoekt Boer´ brengt het NAJK boeren zonder opvolger via een digitaal platform in contact met potentiële bedrijfsopvolgers. “Stoppers en mogelijke opvolgers kunnen via ons platform een profiel aanmaken en op die manier met elkaar in contact komen,” legt Bouwers uit.

Schreijer-Pierik benadrukte tijdens het congres het probleem van het grote tekort aan bedrijfsopvolgers: “Slechts 40% van de boeren die ouder zijn dan 55 jaar heeft een bedrijfsopvolger. Daarnaast is slechts 6% van de Europese boeren jonger dan 35. Als we dit probleem nu niet adequaat oppakken, zullen we over twintig tot dertig jaar tegen grote problemen aanlopen.”

Van de 11 inzendingen uit de hele EU kreeg de Nederlandse inzending de meeste punten, gevolgd door de Spaanse en Oostenrijkse inzending. “We hadden al in de gaten dat er veel belangstelling is voor ´Boer zoekt Boer´. Zo heb ik zelfs geïnteresseerden uit Afrika aan de telefoon gehad die informeerden naar het initiatief. Mooi dat er nu ook vanuit Europa aandacht is voor het project.”

Thus en Bouwers hebben een Iphone, een laptop en een drone met speciale software voor precisielandbouw gewonnen.

Lees meer over 'Boer zoekt Boer'.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer