AVP+voert+druk+flink+op
Nieuws
©

AVP voert druk flink op

De verspreiding van het Afrikaanse varkenspestvirus (AVP) gaat onverminderd door. Deze week werden weer twee bedrijven met varkens in de Oekraïne geruimd vanwege AVP. Een locatie met ruim 6.600 varkens (westelijk deel van Oekraïne) en een back yard bedrijf met 11 varkens dicht bij de grens met Tsjechië, Slowakije en Roemenië. In Tsjechië worden regelmatig met AVP-besmette wilde zwijnen dood aangetroffen. Kortom de dreiging van AVP bij de oostgrens van de EU wordt flink opgevoerd.

De belangrijkste besmettingsroute van het Afrikaanse varkenspestvirus zijn besmette dieren en diertransportmiddelen. Maar ook overleeft dat zeer besmettelijke virus in vers varkensvlees en vleeswaren. Daarom heeft de POV deze week een waarschuwing in het Pools opgesteld voor medewerkers op Nederlandse varkensbedrijven. Zij worden dringend verzocht om dergelijke producten niet uit hun thuisland mee te nemen.

Verplichting
Deze week heeft de NVWA maatregelen aangescherpt. Vervoermiddelen voor evenhoevigen die terugkomen uit Roemenië moeten onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan. Deze verplichting geldt ook voor vervoermiddelen voor evenhoevigen die terugkeren uit de risicolanden Estland, Griekenland, Italië, Letland, Litouwen, Polen en alle landen buiten de EU. Tsjechië staat niet op die lijst van de NVWA omdat het AVP-virus in dat EU-land alleen is aangetroffen bij wilde zwijnen en niet bij commercieel gehouden varkens. Italië staat juist wel op de lijst, geeft de NVWA aan, omdat op Sardinië al jarenlang Afrikaanse Varkenspest aanwezig is.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer