Linda%2Dvirus+veroorzaakt+trilbiggen
Nieuws
©

Linda-virus veroorzaakt trilbiggen

Het Linda-virus (Lateral Shaking Inducing NeuroDegenerative Agent) is verantwoordelijk voor trilbiggen in Oostenrijk. In 2015 werden bij een Oostenrijkse varkensfokker trillende biggen geboren. Ondanks het snel opwarmen hield het ‘schudden’ niet op bij de pas geboren biggen. De aandoening leidde tot grote verliezen op het varkensbedrijf.

De symptomen van trilbiggen hebben veel overeenkomsten met die van Klassieke varkenspest (KVP): grote schade aan de hersenen en het ruggenmerg. Wetenschappers van de Vetmeduni universiteit in Wenen hebben met specifieke tests geen varkenspestvirus kunnen vaststellen. Wel ontdekten ze met een nieuwe PCR-analyse een nieuw atypische varkenspestvirus bij die trilbiggen. Dat hebben zij dus het Linda-virus genoemd. Het virus heeft veel overeenkomsten met het Australische Bungowannah-virus en is ongevaarlijk voor mensen, melden de onderzoekers in het tijdschrift Emerging Infectious Diseases.

De wetenschappers willen nu onderzoeken hoe breed het virus verspreid is binnen de varkenspopulatie in Oostenrijk. Besmette drachtige zeugen geven het Linda-virus via de baarmoeder door aan de biggen met als gevolg laesies in de hersenen en zenuwaantasting. Omdat de PCR-test zeer specifiek is, wordt uitgesloten dat er vals positieve resultaten voor Klassieke varkenspest uit de testen komen.

Lees meer in Science Dialy.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer