Lange+werking+myco%2Dvaccin+nodig
Nieuws
©

Lange werking myco-vaccin nodig

Het is belangrijk dat een mycoplasma vaccin lang werkt. Ook aan het einde van de groeiperiode kunnen vleesvarkens anders nog problemen krijgen door deze ziekteverwekker. Met als gevolg een droge hoest en achterblijvende groei. Het gecombineerde vaccin van Zoetis tegen circo en mycoplasma heeft nu officieel een werkingsduur van 23 weken tegen beide ziekteverwekkers.

Die werkingsduur tegen Mycoplasma was volgens de officiële registratie tot nu toe 16 weken. Dat kwam volgens dierenarts Anke Verhaegen van Zoetis, omdat er bij de eerste onderzoeken sprake was van een co-infectie met PRRS waardoor een langere werkingsduur toen niet bewezen kon worden. De onderzoeken zijn nu opnieuw gedaan en daaruit blijkt dat het combivaccin (Suvaxyn Circo+MH RTU) de vleesvarkens wel tot minimaal 23 weken na vaccinatie beschermt tegen Mycoplasma.

De lange werkingsduur van het vaccin is volgens Verhaegen belangrijk. “Bij het vaccineren tegen Mycoplasma bescherm je de varkens wel tegen de ziekte, maar je krijgt de Mycoplasma-kiem nooit helemaal weg. Als de werkingsduur van het vaccin niet lang genoeg is, dan kunnen de vleesvarkens aan het einde van de ronde toch besmet raken. Dat uit zich dan in een droge hoest, achterblijvende groei en afwijkingen aan de longen aan de slachtlijn.”

Een varkenshouder moet overigens nooit zomaar overstappen op dit combivaccin dat vanaf drie weken leeftijd bij de biggen kan worden toegediend. “Voordat een de varkenshouder overstapt moet hij eerst weten op welke momenten de Mycoplasma-besmetting plaatsvindt”, zegt Verhaegen. “Dat kan soms al heel vroeg in het kraamhok gebeuren door de zeug, vaak de gelten. Dan is een andere combinatie van circo en mycoplasma-vaccinatie die bij jongere biggen al kan worden toegepast een betere keuze."

Daarnaast raad Verhaegen aan om dan eens goed naar het vaccinatieschema van de gelten te kijken. "Als die alleen als big zijn gevaccineerd is dat zeker niet genoeg. Vaccinatie tegen Mycoplasma in de opfok van de gelten hoort erbij.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer