Brucellose+bij+varkens+in+Duitsland
Nieuws
©

Brucellose bij varkens in Duitsland

Op een Duits zeugenbedrijf is in juni een uitbraak van de zoönose (van dier op mens overdraagbare aandoening) Brucellose vastgesteld. Dat kwam aan het licht door onderzoek dat werd ingesteld na een abortusgolf op dat bedrijf met 1.100 dieren. Alle varkens zijn inmiddels geruimd en het bedrijf is gereinigd en ontsmet. Ook zijn de contactadressen van het bedrijf onderzocht op de zoönose. Dat bracht de website www.animal-health-online.de afgelopen week naar buiten.

Brucellose komt bij varkens vrijwel nooit voor, in 1973 was de laatste uitbraak in Nederland.

Van de bacterie die Brucellose veroorzaakt zijn meerdere typen. In Duitsland is bij de varkens Brucella suis Biovar 2 gevonden. Dit type kan voorkomen bij varkens en eventueel runderen, schapen en geiten infecteren. Voor de mens is dit type niet of nauwelijks besmettelijk. De infectie is het Duitse bedrijf waarschijnlijk binnengekomen via een contact met wilde zwijnen, hazen of mogelijk vossen, die de ziekte bij zich kunnen dragen.

Het meest bekende type van Brucellose is Brucella abortus, ook wel abortus Bang genoemd, het type dat bij runderen voorkomt. Via vlees of niet gepasteuriseerde melk of zuivelproducten kan Brucella abortus de mens besmetten. In Nederland komt Brucella abortus sinds 1997 niet meer voor en sinds 1999 is Nederland officieel vrij van Brucella abortus. Brucellose bij de mens komt in Nederland dan ook vrijwel nooit voor. Als het gebeurt is de besmetting opgelopen in het buitenland, of via import van ongepasteuriseerde zuivelproducten.

Het laatst bekende geval van Brucellose bij varkens in Nederland in 1973 had als oorzaak het voeren van swill waarin geïmporteerde hazen waren verwerkt. Nederland is sinds die tijd vrij van Brucellose bij varkens en ook bij schapen en geiten komt het niet voor. Er zijn ook Brucella-typen die voorkomen bij knaagdieren, zeezoogdieren en honden. In 2017 was er één geval van Brucella canis bij geïmporteerde honden.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer