Weinig+ziekteverzuim+veehouderij
Nieuws
©

Weinig ziekteverzuim veehouderij

Het ziekteverzuim in de veehouderij ligt met 2,5 procent onder het gemiddelde van de medewerkers in de landbouw. Gemiddeld voor alle agrarische en groene sectoren ligt  het verzuimpercentage op 3,11 procent in het eerste ziektejaar. Dat meldt Sazas, het verzuimbureau voor de agrarische en groene sector.

De agrarische en groene sectoren komen goed voor de dag, want het gemiddelde ziekteverzuim ligt onder het landelijke gemiddelde. In heel Nederland ligt het ziekteverzuim in het eerste en tweede ziektejaar samen op 3,9 procent. De agrarische en groene sectoren komen tot 3,65 procent.

Bij Sazas is niet bekend of er binnen de veehouderijsectoren onderling nog verschillen zitten in ziekteverzuim. Wel is duidelijk dat het lage ziekteverzuim in de veehouderijsector waarschijnlijk ook te maken met de bedrijfsomvang: Hoe kleiner een bedrijf, hoe lager het ziekteverzuim. Op bedrijven tot 20 medewerkers ligt het verzuimpercentage onder de drie procent (alle groene sectoren bij elkaar opgeteld). Bij de grotere bedrijven met honderd medewerkers of meer stijgt het tot boven de vijf procent. Een verklaring hiervoor is volgens Sazas waarschijnlijk te vinden in een aantal factoren: De sociale controle, binding met het bedrijf en variatie in het werk.

Klachten aan rug en ledematen bepalen in de agrarische sectoren 41 procent van alle ziektedagen en vormen daarmee veruit de grootste categorie. Daarnaast springen klachten aan pols, elleboog en schouder er uit. Sazas adviseert dan ook om te letten op maatregelen om dergelijke klachten te voorkomen. Dat betekent het tijdig inzetten van hulpmiddelen, zorgen voor afwisseling van werkzaamheden in een werkdag en bijvoorbeeld ook het bewust maken van jonge medewerkers.

Bij oudere werknemers ligt het verzuimpercentage hoger dan bij jongere werknemers. In de categorie 26 tot en met 35 jaar is het verzuimpercentage iets meer dan 2 procent, in de cateorgie 60 jaar en ouder is het 6 procent. Extra aandacht voor de begeleiding van oudere werknemers is volgens Sazas nodig. In 2016 is daartoe bij een pilot gestart waarbij werknemers bij een ziekmelding een Vitaliteitsscan konden invullen. De resultaten hiervan worden dit jaar geëvalueerd. Wel blijkt  dat het toenemen van de gemiddelde leeftijd niet direct tot een hoger ziekteverzuim hoeft te leiden. Het percentage werknemers van 56 jaar en ouder is gestegen van 13 procent in 2015 naar 13,6 procent in 2016. Het verzuimpercentage is vrijwel gelijk gebleven.

 

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer