Nu+buffer+voor+prijsdal+aanleggen
Nieuws
©

Nu buffer voor prijsdal aanleggen

Varkenshouders moeten de extra liquide middelen die ze momenteel hebben, gebruiken om een buffer aan te leggen. Dat adviseert de Rabobank in het kwartaalbericht. Na de goede jaren 2106 en 2017 zal er in 2018 en 2019 weer druk op de prijzen ontstaan.

Het advies is om een buffer van 30 euro per vleesvarken en 280 euro per zeug aan te leggen. Dat zijn de bedragen die nodig zijn om een gemiddeld prijsdal te overbruggen. Met de hogere winst van nu kunnen varkenshouders kiezen voor investeringen die bijdragen aan kostprijsverlaging, of die de meerwaarde verhogen, of bijvoorbeeld extra aflossen.

De huidige prijsdaling is het gevolg van de start van de zomerperiode, in combinatie met het begin van de vakanties wat de vleesconsumptie laat dalen. In het najaar zal de prijs volgens het normale seizoenspatroon dalen. Deze daling van de prijzen zal volgens de Rabobank echter nog beperkt zijn, mede doordat de Duitse zeugenstapel blijft krimpen door nieuwe Duitse regelgeving.

Voor 2018 en 2019 is de verwachting dat de zelfvoorzieningsgraad in Europa verder gaat toenemen wat wel tot prijsdruk kan leiden. Dat komt ook omdat de consumptie van varkensvlees in de EU onder druk staat als gevolg van een veranderend eetpatroon van consument en de maatschappelijk discussie. Dit wordt versterkt door de hogere varkensprijzen. De huidige varkensprijzen liggen 10 procent hoger dan het vijfjaargemiddelde, terwijl de pluimvee- en rundvleesprijzen op het niveau van het vijfjaargemiddelde liggen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer