Kwart+minder+naar+China
Nieuws
©

Kwart minder naar China

De export van varkensvlees naar China blijft dalen. In de eerste vijf maanden van dit jaar is de daling 25 procent ten opzichte van vorig jaar. De groeiende export naar andere bestemmingen kan dit verlies niet goedmaken. Vanwege de hogere vleesprijzen ligt de exportwaarde van varkensvlees in de eerste vijf maanden wel boven die van vorig jaar.

In totaal is de export vanuit de EU in de eerste vijf maanden met 6,3 procent gedaald. In de eerste vier maanden was dit nog 2,8 procent. Belangrijkste reden voor de dalende export zijn het lagere aanbod in de EU en de concurrentie vanuit de Verenigde Staten. Die produceren voor lagere prijzen en de productie is daar flink aan het stijgen, tot op dit moment met drie procent. Alle extra productie gaat naar de export, waardoor de export vanuit de VS al met meer dan 100.000 ton is gestegen.

Daarnaast stijgt de productie in China zelf ook. Aan de importcijfers is dat overigens nog niet direct terug te zien. China en Hong Kong samen importeren in de eerste vijf maanden nog vrijwel evenveel varkensvlees als vorig jaar.

Duidelijk is dat de vleesprijzen zijn gestegen. In euro’s gerekend stijgt de waarde van de vleesexport vanuit Europa namelijk met 9,7 procent, terwijl de hoeveelheid daalt. Dat zie je bijvoorbeeld bij de export naar China, in hoeveelheid is de daling 25,1 procent, terwijl de opbrengst in euro’s met 20,6 procent daalt. Opvallend is bijvoorbeeld de stijging van de exportwaarde naar Zuid-Korea. In hoeveelheid stijgt de export naar dit land met 31,9 procent, in euro’s is het maar liefst 78,3 procent.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer