Prognose+voerwinst+stijgt+licht
Nieuws
©

Prognose voerwinst stijgt licht

De langetermijnprognoses voor de voerwinst zijn licht gestegen, bij zeugen naar 509 euro en bij de vleesvarkens naar 77 euro. De toenemende kosten voor de gezondheidszorg drukken de toename van het saldo bij de zeugen, meldt onderzoeker Izak Vermeij van Wageningen Livestock Research.

Bij de zeugen heeft het overleg ‘Langetermijnprognose varkenshouderij’ geleid tot een verhoging van de prognose voor de voerwinst van 499 naar 509 euro per zeug. Dat komt door een toename van het aantal biggen per zeug en een kleine toename van de biggenprijs. Het saldo bij de zeugen steeg van 313 naar 315 euro. Dat komt volgens Vermeij omdat de kosten van de gezondheidszorg alsmaar blijven toenemen.

Bij de vleesvarkens was de toename van de voerwinst maar een euro, van 76 naar 77 euro. Dat is het resultaat van een iets hogere opbrengstprijs, iets zwaarder afleveren en daartegenover een duurdere big. Het saldo bij de vleesvarkens steeg van 62 naar 64 euro. Dit is grotendeels te verklaren doordat de kosten van gezondheidszorg dit jaar naar beneden zijn afgerond.

De voerwinsten en saldo’s zijn uitgangspunt bij het maken van bedrijfsbegrotingen voor de komende vijf tot tien jaar en bij aanvragen van Garantstelling Landbouw en BBZ. Abonnees op KWIN kunnen de volledige saldoberekeningen vinden op www.kwin.nl. Daar staan ook de berekeningen voor opfokzeugen en speenbiggen en er zijn eigen saldoberekeningen te maken.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer