Nut+onafhankelijke+coach
Achtergrond
©

Nut onafhankelijke coach

Na een carrière als dierenartsassistent, allrounder op een fokvarkensbedrijf, geltenverkoper en voeradviseur heeft Paulien Hogenkamp haar passie gevonden: coach van veehouders. Als zzp-er runt ze bijna 4 jaar haar eigen toko: Paulien Hogenkamp Agrarisch Consult & Coaching in Wierden. “Een gezonde duurzame veehouderij kan alleen ontstaan als de boeren van de toekomst eerst in zichzelf investeren en dan pas in hun bedrijven. Ondernemers die weten wat zijzelf écht willen en minder afhankelijk zijn van wat banken, accountants of voerleveranciers zeggen.”
Paulien heeft dus een duidelijke missie: veehouders helpen bij het krachtiger en zelfbewuster worden tot  personen die de regie over hun eigen leven voeren. “In de agrarische sector moet persoonlijke ontwikkeling een vanzelfsprekendheid worden. Zeker nu bedrijven groter worden, meer personeel nodig is en de financiering en risico’s groeien”, vindt Hogenkamp. “Voorheen speelden ook persoonlijke en financiële problemen, maar werden die angstvallig binnenshuis gehouden. De vuile was hoorde niet buiten gehangen te worden. Jarenlang is, vaak onnodig, leed opgestapeld. Gelukkig is de boerenwereld aan het veranderen.”

Volgens Hogenkamp hebben veehouders tegenwoordig meer behoefte aan onafhankelijke begeleiding door professionals. “Als gecertificeerd coach kan ik functioneringsgesprekken met een ondernemer voeren, persoonlijke zaken inzichtelijk krijgen en problemen mee helpen oplossen. Als je voer verkoopt, geld verstrekt of economische en fiscale adviezen geeft, heb je belang bij de uitkomsten van een begeleidingstraject. Het mooie is dat veehouders, mits geestelijk gezond, er allemaal goed uitkomen. Na een jaar durend traject zijn ze niet meer de oude: ze zijn beter!”
Met iemand écht over de problemen praten is volgens Hogenkamp de start van het herstelproces. “Als je ook met anderen gaat praten en je problemen deelt, dan is dat al 60 procent van het herstel. Jezelf isoleren is niet de oplossing. Maak contact ook al heb je er geen zin in en zoek die activiteiten op waar je altijd blij van geworden bent.”

Successen van de ongeveer een jaar durende begeleidingstrajecten kan Hogenkamp zo oplepelen. “Ik geniet ervan als ik van een ‘veehouder met een burn-out’ hoor dat hij nu weer trots is op zijn bedrijf en van geluk uit zou willen schreeuwen dat hij het niet gestaakt heeft. Het mooiste compliment? Een boer die onderkende dat hij hulp nodig had en zei: de beste beslissing die ik afgelopen jaar heb genomen is om de telefoon te pakken en Paulien te bellen.”

Meer informatie vindt u hier.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer