Hoge+opbrengst%2C+hoge+kosten
Nieuws
©

Hoge opbrengst, hoge kosten

Verwerkte mest kan veel geld opleveren, wel is dan eerst een flinke investering nodig om te komen tot een droog product aangevuld met mineralen, een product dat aansluit op de wens van de klant. Dat blijkt uit een onderzoek door Connecting Agri & Food.

Bij de mestverwerking wordt tot nu toe vaak gezocht naar methoden om de verwerking zo goedkoop mogelijk uit te voeren. Voor een hoge opbrengst is het echter nodig om de verwerking af te stemmen op de vraag van de klant. In opdracht van Wageningen Livestock Research heeft Connecting Agri & Food onderzocht wat de kosten en opbrengsten in verschillende verwerkingsmethoden zijn.

Acht verschillende mestverwerkingsketens zijn hierbij vergeleken. De helft van die processen betreffen grootschalige processen, waarbij is gerekend met een capaciteit van 500.000 ton per jaar. De andere vier processen zijn kleinschalig, dat wil zeggen 35.000 ton per jaar.

Een van de conclusies is dat processen die je in twee stappen op twee verschillende locaties uitvoert, hogere kosten met zich meebrengen. “Alles onder één dak is goedkoper”, zegt Angela van der Sanden, Project Accountmanager van Connecting Agri & Food.

Om een hogere opbrengst voor de verwerkte mest te verkrijgen blijkt het toevoegen van waarde essentieel. Van der Sanden: “Dat betekent dat je bijvoorbeeld mineralen toevoegt aan de verwerkte mest, zodat het product aansluit op de wens van de klant. Dan kun je bij de opbrengsten uitgaan van vergelijkbare prijzen als die van kunstmest, daar mag je die hoogwaardige producten immers mee vergelijken. Een product met een constante samenstelling en goed toepasbare vorm (korrel) van het eindproduct. Daarnaast bevat het organische stof, dit zorgt voor meerwaarde van het product. Het project Groen Fosfaat laat zien dat dit in de praktijk goed uitpakt. Naar deze organische fosfaatmeststof gemaakt uit varkensmest met toegevoegde mineralen is veel vraag. En een hoge vraag zal er blijven, Nederland importeert jaarlijks 16 miljoen kilo fosfaat en de behoefte aan organische stof is groot.”

Bij twee van de grootschalige mestverwerkingsketens die zijn doorgerekend, lukt het door waarde toe te voegen om de kosten en opbrengsten op gelijke hoogte te krijgen, of zelfs de opbrengsten boven de kosten uit te laten stijgen. De kosten in de keten zijn dan gelijk aan de opbrengsten, of mestverwerking levert zelfs geld op . Waarbij er dan wel eerst flink (circa 50 euro per ton) in geïnvesteerd moet worden. Zonder toegevoegde waarde, is het totale verwerkingsproces wel goedkoper, maar blijft mestverwerking geld kosten: circa 15 euro per ton bij de grootschalige projecten.

Bij de onderzochte kleinschalige ketens zijn de kosten hoger dan bij de grootschalige projecten, dat komt onder andere ook omdat de verwerking in twee stappen gebeurt. Duidelijk is ook hier dat het toevoegen van waarde flink helpt om de opbrengst te verhogen. Bij kleinschalige projecten blijft verwerking dan nog wel 7 tot 9 euro per ton mest kosten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer