Jaarlijks+honderden+mestsilo%E2%80%99s+keuren
Nieuws
©

Jaarlijks honderden mestsilo’s keuren

Bij de aanleg van een mestsilo of foliebassin, krijgt deze een referentieperiode mee. Na afloop van deze periode (tussen de 5 en 20 jaar) moet de opslag voor mest of digestaat opnieuw worden gekeurd. Jaarlijks gaat het volgens Jan van Leeuwen van Milieusystemen Tiel om honderden silo’s.

Een mestopslag en de afdekking van het mestbassin moet aan een aantal eisen voldoen om te voorkomen dat vanuit de mestopslag de bodem vervuild kan raken en om de uitstoot vanuit de mestopslag te beperken. Die eisen staan in een kwaliteitsverklaring volgens de richtlijn BRL 2342 van Kiwa. Bij de bouw van de mestopslag krijgt die een referentieperiode mee, waarbinnen de mestopslag aan deze eisen moet blijven voldoen.

De referentieperiode van de mestopslag is afhankelijk van het type mestopslag. Voor een houten, betonnen of gemetseld bassin of afdekking is de referentieperiode 20 jaar, voor metalen bassins of afdekkingen is dat 10 jaar en voor mestzakken of foliebassins 10 jaar bij gebruik van gecertificeerde folie, of 5 jaar als niet-gecertificeerde folie is gebruikt. Binnen deze referentieperiode is de eigenaar verantwoordelijk voor een geregelde inspectie. Vindt hij een gebrek dan zal hij dat moeten laten repareren.

Vlak voor afloop van de referentieperiode is herkeuring van de mestopslag nodig. Dat mag alleen gebeuren door een erkende keurmeester. De keuring van de mestopslag kan daarbij vaak van buitenaf. Bij een metalen silo moet de keurmeester echter de silo in. Het legen en schoonmaken van de silo moet door een erkend bedrijf gebeuren en aan bepaalde normen voldoen. En de keurmeester moet adembescherming gebruiken.

Bij een goede staat van de mestopslag krijgt die een nieuwe referentieperiode. Die is hooguit de helft van de referentieperiode bij nieuwbouw. Dus hooguit 10 jaar voor een betonnen bassin, 5 jaar voor metaal of gecertificeerde folie, of 2,5 jaar voor niet-gecertificeerde folie. Van Leeuwen: “Als de staat van de opslag minder goed is, kan de periode ook korter zijn en de mestopslag kan ook worden afgekeurd. Zijn er gebreken dan moeten die eerst worden hersteld voordat een nieuwe referentieperiode in gaat.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer