PAS+op+de+plaats+en+ga+meten
Nieuws
©

PAS op de plaats en ga meten

De vakbonden NMV, NVV, DDB, NAV en NVP en Vereniging tot Behoud van Boer & Milieu (VBBM) hebben de krachten gebundeld in de NH3 Coalitie. Het zestal eist een ‘PAS op de plaats’ in het ammoniak- en stikstofbeleidOnafhankelijk onderzoek - Ammoniak in Nederland: enkele kritische kanttekeningen - toont aan dat 30 jaar ammoniakbeleid geen meetbaar effect heeft op de hoeveelheid ammoniak in de lucht. Voor NH3 Coalitie is daarom de maat vol. Nieuwe maatregelen om ammoniak te reduceren moeten onderbouwd worden en aantoonbaar leiden tot reductie! De NH3 Coalitie wil geen aanscherping van het huidige ammoniakbeleid zolang niet duidelijk is wat de oorzaak is van het uitblijven van ammoniakreductie.

Ook laat de NH3 Coalitie een onderzoeksinstituut in beeld brengen hoe groot de investeringen zijn geweest van de landbouwsector om de ammoniakuitstoot terug te dringen. De overheid heeft jarenlang iedereen voorgespiegeld dat de investeringen wel effect hadden. Het bewust opleggen van investeringen zonder meetbare effecten is de overheid zwaar aan te rekenen, vinden de zes organisaties. Een juridische claim bij de overheid neerleggen behoort tot de opties.

De NH3 Coalitie wil bovendien dat nieuw beleid gebaseerd zal zijn op gefundeerde metingen in plaats van op aannames en berekeningen. Het huidige stikstofdossier is omgeven met onzekerheden. Er is pas draagvlak voor nieuwe maatregelen als de sectoren ook het vertrouwen hebben dat deze daadwerkelijk tot een ammoniakvermindering leiden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer