Biggenuitval+stabiliseert
Nieuws
©

Biggenuitval stabiliseert

De uitval van biggen in het kraamhok lijkt niet meer toe te nemen. Uit de eerste voortgangsrapportage van de Stuurgroep Bigvitaliteit blijkt dat de uitval in de eerste negen maanden van 2016 op 13,4 procent ligt, tegenover 13,5 procent in dezelfde periode van 2015.

Het is voor eerst sinds enige tijd dat de uitval bij de biggen in het kraamhok niet meer stijgt. Van 2014 naar 2015 was er nog sprake van een stijging van 12,9 naar 13,5 procent. De stabilisatie die in de eerste negen maanden van 2016 is vastgesteld, doet bij de Stuurgroep Bigvitaliteit dan ook de hoop vestigen dat er in geheel 2016 sprake kan zijn van een daling van de uitval. De Stuurgroep Bigvitaliteit bestaat uit vertegenwoordigers uit de gehele keten: POV, Vereniging Biologische Varkenshouder, Nevedi (diervoederindustrie, veehandel, vleesverwerkende bedrijven en de Dierenbescherming.

Samen met de varkenshouders werken de leden van de Stuurgroep aan het verbeteren van bigvitaliteit en daarmee het verlagen van de uitval. Dat lijkt nu dus zijn eerste vruchten af te gaan werpen. Om de bigvitaliteit verder te verbeteren loopt er momenteel onder andere een enquête naar de succesfactoren voor het verbeteren van de bigvitaliteit. Dit zal leiden tot een checklist waarmee varkenshouder en erfbetreders samen kunnen werken aan de vitalere biggen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer