Dertien+keer+PED
Nieuws
©

Dertien keer PED

In april heeft GD dertien nieuwe gevallen van PED vastgesteld, dat is meer dan in maart. Het aanhoudend koele weer is mogelijk een mede-oorzaak. Het PED-vrius kan bij lagere temperaturen gemakkelijker overleven en daardoor is er meer risico op verspreiding bij transport.

In maart vond GD negen gevallen van PED in de aangeboden monsters. Over de periode van januari tot eind april 2017 zijn er bij GD inmiddels veertig bedrijven positief getest op PED. Dat zijn er meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Op alle besmette bedrijven was er sprake van diarree bij zeugen, vleesvarkens of biggen. In de meeste gevallen gaat het om bedrijven in het zuiden van het land.

Niet alleen in Nederland zijn er  problemen  met PED. In Canada zijn recent ook besmettingen met het virus gevonden. Bij een besmetting is het daar gebruikelijk om via de dierenartsen alle bedrijven in een straal van 5 kilometer rondom het besmette bedrijf te informeren. Die varkensbedrijven kunnen dan monsters nemen om te kijken of ze al besmet zijn en snel maatregelen nemen om verdere verspreiding te beperken.

GD wijst opnieuw op het grote belang van het in acht nemen van hygiënemaatregelen. In Canada raden ze varkenshouders aan om de bio-security maatregelen samen met de dierenarts eens goed tegen het licht moeten houden. Naast aandacht voor bezoekers geldt het advies om strikt te zijn bij het transport. Een veewagen mag alleen het erf op als die gereinigd, ontsmet én droog is. Ze raden aan om vooral goed te letten op veewagens afkomstig van verzamelplaatsen en slachterijen. Voor wagens die terugkomen uit Amerika vinden ze een dubbele R&O nodig.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer