RFID+als+extra+ogen
Nieuws
©

RFID als extra ogen

Snel ontdekken van zieke dieren is belangrijk voor goede resultaten. Extra ogen in de vorm van data kunnen de varkenshouder daarbij ondersteunen, bleek uit de lezing van Jürgen Vangeyte, van het Belgische onderzoeksinstituut ILVO op de GFIA-innovatiebeurs in Utrecht.

Individuele gegevens van varkens zijn een goede leidraad voor de gezondheid van de varkens. Dat is gebleken uit het onderzoek van Jarissa Maselyne (ILVO en KU-Leuven), waar Vangeyte melding van maakte. De varkens kregen bij dit onderzoek een RFID-oormerk in. Met antennes op gerichte plaatsen in de stal is daarmee onder andere vast te leggen hoe vaak en hoe lang de varkens eten of drinken. Door deze data per individueel varken vast te leggen is te voorspellen dat een varken ziek gaat worden of een ander probleem heeft. De data laten dat mogelijk sneller zien, dan de varkenshouder het bij de dagelijkse controle kan opmerken.

Inmiddels is gebleken dat je op grond van die veranderingen in eet- en drinkgedrag kunt besluiten tot een behandeling van de dieren. Het aanslaan van de behandeling is dan terug te volgen in het gedrag, wanneer de varkens gezond worden nemen ze weer meer voer op. Daartoe is dan wel een investering nodig in het RFID oormerk inclusief het systeem om de gegevens vast te leggen en te bewerken van 3 tot 5 euro per dier.

Er is volgens Maselyne meer onderzoek nodig om het systeem goedkoper te maken en om te kijken of vroegtijdige herkenning, minder verliezen en eventueel arbeidsbesparing bij de controle deze investering goed kan maken. Als zo’n oormerk vanaf de geboorte tot en met de slacht te gebruiken is zal de investering eerder uit kunnen. de herkenning met het RFID-oormerk kan het bijhouden van de administratie gemakkelijker maken. Het is mogelijk om de slachtresultaten terug te koppelen naar een specifieke zeug of hok met vleesvarkens. En het maakt bijvoorbeeld ook stalkeuring mogelijk.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer