3+kilo+minder+voer+per+big
Nieuws
©

3 kilo minder voer per big

De voederconversie van biggen is met 0,12 tot 0,18 punten te verlagen met het nieuwe luxe biggenvoer van Fransen Gerrits. In kilo’s uitgedrukt betekent het dat de biggen in de opfok met zo’n drie kilo minder biggenvoer toe kunnen, zegt productmanager Geert Wouters.

Het leveren van kwaliteitsbiggen is volgens Wouters steeds meer een uitdaging. De toomgrootte neemt toe en de gemiddelde speengewichten dalen. Bij de ontwikkeling van de nieuwe biggenvoeders is hier rekening mee gehouden. Vandaar ook de naam 4Q dat staat for quality. Het nieuwe biggenvoer is luxer gemaakt met een hogere concentratie en met name ook goed verteerbaar eiwit. Dat zou moeten leiden tot een mindere belasting van de darmen en daarmee een betere gezondheid van de biggen. Daarbij is niet alleen gekeken naar de samenstelling van het voer, ook het persproces is aangepast. De korrel is zachter, waardoor die gemakkelijker uit elkaar valt.

De afgelopen periode heeft Fransen Gerrits het nieuwe Q4 biggenvoer uitgebreid getest. Zowel op twee proefbedrijven als op een aantal praktijkbedrijven. Resultaat is dat de voederconversie bij de biggen daalt met 0,12 tot 0,18. De gemiddelde groei stijgt daarbij met zo’n 50 gram per dag gemeten vanaf de geboorte. De forse verbetering van de resultaten komt volgens Wouters omdat de uniformiteit van de biggen verbeterd. "De verschillen tussen de biggen nemen af, doordat de mindere biggen duidelijk betere presteren.”

Het nieuwe biggenvoer is wel duurder dan het standaardvoer. Wouters: “Dat kun je wegstrepen tegen het lagere voerverbruik. Vervolgens heb je dan nog het voordeel van de hogere groei, de betere gezondheid en uniformere biggen.”

Het luxe voer is zeker niet alleen bedoeld voor nakomelingen van een Piétrain beer. “De eerste klant die het voer bestelde heeft Tempo-biggen”, zegt Wouters: “Het voordeel van het luxere voer voor de darmgezondheid en de voerbenutting heb je bij alle typen biggen van alle zeugen- en berenlijnen.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer