Hoe+stuur+je+op+groei+bij+gespeende+biggen%3F
Nieuws
©

Hoe stuur je op groei bij gespeende biggen?

Het spenen van biggen is een kwetsbare periode en bezorgt menig zeugenhouder extra werk in de stal. Je wil immers uitval voorkomen en de groei er goed op houden bij de biggen. Een goede maagdarmgezondheid van de big is dan cruciaal. Maar welke voerfactoren zorgen nu voor een optimale maagdarmgezondheid?

De varkenssector heeft de afgelopen jaren met succes het antibioticagebruik weten te verminderen. Met een reductie van 60% sinds 2009 is de sector zelfs koploper in de Nederlandse veehouderij. Toch kan de sector niet tevreden achterover leunen, want de druk op varkenshouders om het antibioticagebruik verder te verlagen neemt toe. “Tegelijkertijd verwachten varkenshouders maximale groei en uniformiteit van hun biggen, zo min mogelijk gezondheidsproblemen en meer werkgemak”, constateert Jan Fledderus, onderzoeker en innovatiemanager van het Nutrition & Innovation Centre (NIC) van ForFarmers. “Kortom: een mooie uitdaging om dit met voer te ondersteunen.”

Belang maagdarmgezondheid
Uit de halfjaarrapportage van de Gezondheidsdienst voor Dieren blijkt dat bij de helft van alle dieren die voor sectie werden ingezonden, maagdarm- of luchtwegaandoeningen werden geconstateerd. Maagdarmaandoeningen hadden daarbij de overhand. Fledderus: “Dat was voor ForFarmers een bevestiging dat sturen op een optimale maagdarmgezondheid van cruciaal belang is.”

Het effect van vezels
Het NIC onderzocht de toepassing van een vezel- en eiwitaanpak in de biggenvoeders. “Uit diverse onderzoeken blijkt dat specifieke, structuurrijke vezels zorgen voor een betere opbouw van de voedselbrij in de maag. De spijsverteringssappen blijven door die vezels beter onderin de maag.  Daardoor is er minder kans op zuuraantasting van de hoger gelegen, gevoelige delen van de maag”, legt Jan uit. De vezels zorgen er bovendien voor dat de biggen het voer gelijkmatig opnemen en dat de passage van de voedselbrij van de maag naar de darm trager verloopt. “Spijsverteringssappen kunnen zo beter inwerken op de voedselbrij en met name de eiwitten worden daardoor beter verteerd. De varkenshouder ziet dat terug in een hogere groei en vitale biggen.”

Betere mestconsistentie
Ook de rol van eiwitten werd onder de loep gelegd, wat tot nieuwe inzichten leidde. De verbeterde eiwitaanpak die hieruit voortkwam, resulteert bij de biggen in een hogere groei en betere mestconsistentie. Fledderus verklaart dit als volgt: “We hebben de toepassing van hoogwaardige, bewerkte eiwitbronnen en het gebruik van ammoniabinders onderzocht. Door de eiwitrijke grondstoffen ultrafijn te malen en te ontsluiten worden deze beter verteerd. De ammoniabinders binden de schadelijke stoffen die vrijkomen uit onverteerde eiwitresten. Zo kunnen die schadelijke stoffen de darmflora niet aantasten. De nieuwe inzichten hebben gebundeld in de DARMperfect-aanpak. Dit passen we nu toe in onze biggenvoeders.”

Meer info over de VIDA-biggenvoeders van ForFarmers vindt u op www.hetlevenbegintmetvida.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer