Nevedi%3A+g%C3%A9%C3%A9n+versleping+antibiotica
Nieuws
©

Nevedi: géén versleping antibiotica

Versleping van antibiotica bij de productie van voer komt in Nederland niet voor. Sinds 2012 maken de mengvoerbedrijven geen voer meer met antibiotica er in, meldt Nevedi in een persbericht. Het persbericht van de NVWA van dinsdag 2 mei suggereert dat het nog wel gebeurt.

De NVWA heeft in 2014 en 2015 de versleping van medicijnen in mengvoerfabrieken onderzocht. Het bericht meldt dat er in 2014 op 43 van de 98 bedrijven sprake was van versleping met meer dan de toegestane 2,5 procent. Het bericht schaart daarbij ook antibiotica onder de medicijnen en geeft aan dat Nederlands mengvoer daarmee bij zou dragen aan de versleping van antibiotica en dus resistentievorming bij bacteriën. Nevedi reageert dat hiervan geen sprake kan zijn omdat de Nederlandse mengvoerbedrijven al sinds 2012 geen antibiotica meer in het voer mengen. Volgens de NVWA waren er in 2014-2015 evenwel nog vier bedrijven die wel antibiotica in het voer gebruiken. Dat waren drie bedrijven die nertsenvoer maken en een bedrijf dat mengvoer maakt voor export buiten de Europese unie. De risico's voor resistentievorming via de voedselketen zijn daarmee dan in principe niet aanwezig.

Bij de versleping kan het volgens Nevedi wel gaan om coccidiostatica of ontwormingsmiddelen die op attest van de dierenarts in het voer gemengd mogen worden. De hoeveelheid voer die hiermee gemoeid is, vormt een beperkt deel van de totale productie. Dit neemt niet weg dat Nevedi de berichten van NVWA zeer serieus neemt. Er is daarom ook op korte termijn een gesprek gepland met technisch specialisten om een goede analyse te maken van de inspecties, bevindingen en conclusies. Op basis daarvan wordt onderzocht hoe met alle bedrijven kan worden voorkomen dat normoverschrijdingen plaatsvinden.

Het NVWA bericht bevat informatie over geïnspecteerde bedrijven in de jaren 2014 en 2015 voor wat betreft versleping. Bedrijven die niet aan de eisen voldeden hebben waarschuwingen gekregen en herinspectie. Nevedi is benieuwd in hoeverre de bezwaren uit de inspecties van 2014 en 2015 nu nog bestaan.Bij navraag kan de NVWA op dit moment niet aangeven welke verbeteringen dit heeft opgeleverd en hoe de situatie er in 2016 voor staat. Wel geeft de NVWA aan dat er ook dit jaar nog controles op versleping zullen plaatsvinden.

Verder hebben NVWA inspecties in 2015 en 2016 betrekking op etikettering en medische claims. Nevedi weet niet of het om eigen leden gaat en/of sprake is van grote overtredingen. Ook dat zal in het eerder genoemde gesprek aan de orde komen. Nevedi zal - binnen haar vermogen - bijdragen aan verbeteringen die nieuwe overtredingen moeten voorkomen.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 17°
  80 %
Meer weer