Flink+oogsten+in+2017+meent+ABN+Amro
Nieuws
©

Flink oogsten in 2017 meent ABN Amro

Voor 2017 verwacht ABN Amro een prijsstijging én een volumetoename van 1,5 procent in de varkenshouderij. In 2018 zal de prijs volgens de bank stabiliseren. Het aantal varkensbedrijven is in 2016 met 3 procent afgenomen en dat aantal zal de komende jaren stevig blijven dalen.

In 2016 daalde de Nederlandse varkensstapel met 5 procent. Het aantal slachtingen daarentegen groeide licht: in 2016 werden er 1 procent meer varkens geslacht. De inkomsten van varkenshouders steeg echter flink omdat de prijzen van biggen en varkensvlees zich herstelde. Halverwege het jaar versnelde dit herstel zich om gemiddeld over 2016 uit te komen op een groei van 35 procent (biggen), 15 procent (slachtzeugen) en 8 procent (vleesvarkens). In de eerste paar maanden van 2017 is de prijs verder verbeterd.

De biggenprijs ligt momenteel op het hoogste niveau sinds een aantal jaar. De voornaamste oorzaak hiervan is de ingekrompen varkensstapel. Een typisch kenmerk van de varkenscyclus. Maar ook een hogere vraag naar varkensvlees uit Azië, droeg bij aan de prijsstijging. De consumptie in Aziatische landen groeit enorm door een hoge welvaartsgroei en een hoge bevolkingsgroei.

Europa is en blijft voor de Nederlandse varkenshouders de belangrijkste exportmarkt. Op deze 'thuismarkt' daalt de consumptie van varkensvlees trendmatig. Redenen zijn duurzaamheid (klimaat of dierenwelzijn) en de lage bevolkingsgroei. Hierdoor staan in Nederland en Europa zowel de productie, het aantal slachtingen als de consumptie onder druk. Nederlandse spelers in de vleesketen zijn op zoek naar businessmodellen voor vleesconcepten die inspelen op deze trends. Volumegroei zal uit Azië moeten komen, maar voor dit deel van de wereld ligt er veel concurrentie op de loer. Daarnaast is het een lastige markt, die veel kennis vereist.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer