Voer+onderdeel+diarree%2Daanpak
Achtergrond
©

Voer onderdeel diarree-aanpak

Geboortediarree in het kraamhok, zoals dat speelde bij Martijn Vorkink, is best aan te pakken. “Dan moet je wel kijken naar alle factoren die hierbij een rol spelen”, zegt Ronald Tibbe, adviseur bij De Heus. “Naast voer gaat het om zaken als gezondheid en management.”

Op het gesloten bedrijf van Martijn Vorkink werd geboortediarree in 2013 ineens een probleem. Bij sommige tomen had wel 80 procent van de biggen er last van. Met snel ingrijpen kon Martijn de uitval nog wel in de hand houden. Maar de darmen van de biggen raken beschadigd en ook na spenen liep het mede hierdoor niet lekker.

Op dat moment kwamen ze in contact met Ronald Tibbe, adviseur van De Heus. Hij gag aan dat hij het probleem wel kon oplossen, bij een aanpak op drie sporen: gezondheid, management en voeding. Qua gezondheid werd het reinigen en ontsmetten aangepakt. Sindsdien is de standaard aanpak nu: inschuimen, schoonmaken, ontsmetten, zeugen wassen en alles goed naspoelen. Verder werd overgestapt op een vaccinatie van de zeugen tegen coli én clostridium.

Na de geboorte is er nu extra aandacht voor het biestmanagement. De zwaarste biggen worden standaard opgesloten, zodat de lichte biggen genoeg biest kunnen drinken. Overleggen gebeurt nu nog maar één keer, op de tweede dag na de geboorte.

Vervolgens is de voeding onder de loep genomen. De varkens krijgen brijvoer. Aan de kwaliteit van de grondstoffen kan het volgens Tibbe niet liggen. Vorkink let bij de inkoop sterk op de kwaliteit. Hij kiest voor schone granen met een goed hectolitergewicht. Daarnaast zit er in het brijvoer de zelf geteelde CCM.
Normaal gesproken zorgt het zure brijvoer er voor dat ziektekiemen weinig kans krijgen. Toch was er al eens geëxperimenteerd met de toevoeging van extra zuren. Maar dat had geen effect op de diarreeproblematiek. Tibbe: “We voegen nu Parplus toe aan het brijvoer tijdens de dracht en lactatie. Deze toevoeging verlaagt de clostridiumdruk wel.”

Een ander punt dat nog is aangepakt is het voersysteem bij de gespeende biggen. Daar waren af en toe ook problemen met de diarree en darmgezondheid. Nader onderzoek wees uit dat er ondanks reiniging tussen de rondes door toch steeds een besmetting in de valpijpen van de brijvoerinstallatie optrad. Daarom is Vorkink overgestapt naar droogvoer bij de gespeende biggen. De gezondheid is daardoor verbeterd, waardoor de biggen ook na spenen goed doorgroeien.

Alle maatregelen tezamen zorgen ervoor dat het nu goed draait. De problemen in het kraamhok zijn onder de knie. De uitval is met twee procent gedaald naar 8,7 procent en de biggen groeien in het kraamhok al 250 gram per dag. Aanpassingen in het voer zijn al anderhalf jaar niet meer nodig. De zeugen spenen gemiddeld 32,4 biggen per jaar. De vleesvarkens groeien 790 gram per dag bij een AutoFOM score van 100,5 punten.

Bekijk hier ook de beeldreportage.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer