Always+on+the+watch
Blog
©

Always on the watch

De export van biggen is van levensbelang voor de Nederlandse varkenshouderij. Daarom zijn er regels over hygiëne om de insleep van ziektes zoals Afrikaanse Varkenspest, Klassieke Varkenspest, Aujeszky en Mond- en Klauwzeer te voorkomen. Daarnaast bestaat er een monitoringssysteem en moeten varkenshouders en dierenartsen het melden als ze een verdenking hebben van één van de aangifte plichtige ziektes. Hoe eerder een melding gedaan wordt, des te eerder wordt een besmetting gevonden en des te sneller kan er ingegrepen worden.
Maar dat betekent ook dat er af en toe een verdenking uitgesproken wordt, die achteraf loos alarm blijkt te zijn. In haar blog beschrijft Tineke van de Veerdonk heel duidelijk wat er gebeurt als er een verdenking bij een van haar varkenshouders wordt uitgesproken.

Mijn ervaring is dat zo’n verdenking een behoorlijke impact heeft. Het is natuurlijk schrikken als je door de NVWA gebeld wordt en te horen krijgt dat je bedrijf op slot zit. En ja, het is spannend als een team van drie dierenartsen op je bedrijf komt.
Telkens valt het me weer op hoe professioneel de varkenshouders zich opstellen en hoe goed de dierenartsen van de NVWA, GD en het bedrijf samenwerken. Zo snel mogelijk wordt er een inschatting gemaakt van de situatie op het bedrijf en worden samen de dieren die het betreffen onderzocht. Gelukkig is vaak binnen een paar uur de uitslag al bekend en kan de verdenking opgeheven worden.
Achteraf, als de spanning weer wat weg is, komt het besef hoe belangrijk dit voor de hele sector is.
Zelf heb ik in 1997 de varkenspest van dichtbij mee gemaakt. Dus ook ik ga telkens met spanning naar een melding. Na elk bezoek ben ik weer opgelucht dat het loos alarm was!

Manon Houben
Hoofd varkensdierenartsen bij GD

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer