App+meet+hoestindex
Nieuws
©

App meet hoestindex

Hoesten de varkens nu wel of niet veel? Dat is nu ook te meten met een app op de smartphone. Die meet het hoesten gedurende een bepaalde periode en maakt daarvan een hoestindex. Valt die in het rode gebied dan is er echt wat aan de hand.

Als een varkenshouder bij de controleronde in de stal komt willen varkens nog wel eens hoesten. De ene keer wat meer dan de andere keer. Maar het is lastig om objectief vast te stellen of varkens nu veel of weinig hoesten en of het verandert van de ene naar de andere dag. Daarbij is hoesten wel een indicator die kan aangeven of varkens last hebben van een longziekte en hoe de hoest zich ontwikkeld in de tijd. Mede daarom heeft Boehringer Ingelheim een app laten ontwikkelen waarmee het mogelijk is hoesten te meten.

Het meten van hoest gebeurt dan als de varkenshouder de stal in komt en hij de app activeert. De app stopt vanzelf na 3 minuten met meten. De app gaat dan rekenen en drukt het hoesten uit in een hoestindex. Zolang de index onder de 2,5 blijft is er meestal niets aan de hand. De app geeft die uitslag dan in het groen weer. Komt de index boven de 2,5, dan is er vaak wel wat aan de hand. De uitslag is dan rood.

Op basis van deze uitslag kan de varkenshouder dan met zijn dierenarts in overleg. Eventueel kan dan  verder onderzoek worden gedaan naar de oorzaak van de hoest. Op basis hiervan kan dan bepaald worden  welke maatregelen op het bedrijf nodig zijn.

De Cough Index Calculator van Boehringer Ingelheim is gratis te downloaden in de App Store of Play Store.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer